Zevenendertig maanden cel voor brandstichting als noodkreet

Redactie KW

De Brugse strafrechter heeft een 53-jarige Wit-Russische uit Oostende veroordeeld tot 37 maanden gevangenisstraf, waarvan 30 maanden met uitstel, voor opzettelijke brandstichting in haar eigen woning. S.K. was ten einde raad door de zorg voor haar tienjarige autistische zoon.

Het vuur ontstond in de vroege ochtend van 27 januari in een woning in de Gelukkige Haardstraat in Oostende. Toen de brandweer ter plaatse kwam, stonden S.K. en haar zoon al op het trottoir. De getroffen woning liep grote schade op en werd onbewoonbaar verklaard. In het pand ontdekten de brandweer en de branddeskundige meerdere brandhaarden, onder andere in de kelder en in de slaapkamers.

De bewoonster kwam vrijwel onmiddellijk in het vizier van de speurders. Ze beweerde immers dat ze de brand had ontdekt toen ze net uit de douche kwam, terwijl ze wel helemaal aangekleed buiten stond. De beklaagde gaf toe dat ze zwaar te lijden had onder de zorg voor haar autistische zoon, die bovendien erg agressief uit de hoek kan komen. Volgens de gerechtspsychiater was ze op het moment van de feiten psychisch overspannen.

De verdediging pleitte dat K. er na de breuk met haar echtgenoot helemaal alleen voor stond. “Ze is in 2000 naar België gekomen, maar heeft hier geen enkele vriend of vriendin. Ze heeft zelfs geen tijd om er te ontmoeten”, aldus meester Maya Vanden Bogaerde. De brandstichting omschreef de beklaagde zelf als een noodkreet, omdat ze geen hulp of gespecialiseerde instelling vond voor haar zoon. K. ontkent wel dat ze ooit de intentie had om zichzelf of haar kinderen iets aan te doen. “Ik wilde niemand in gevaar brengen”, klonk het. Haar advocate vroeg met succes om een straf met uitstel.

De rechter veroordeelde S.K. uiteindelijk tot 37 maanden gevangenisstraf, waarvan 30 maanden met uitstel. Door de voorhechtenis van vijf maanden zal de vrouw vrij snel de gevangenis mogen verlaten. Ze zal zich de komende jaren wel aan een reeks voorwaarden moeten houden.

De burgerlijke partij kreeg een voorlopige schadevergoeding van 2.500 euro toegewezen.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier