Zeven jaar na verkrachting gaat Brugse notaris achter tralies, advocaat trekt naar Mensenrechtenhof

Redactie KW

De politie sloeg hem in de boeien nadat zijn cassatieberoep werd afgewezen.

Meer dan zeven jaar nadat hij een 19-jarig meisje brutaal verkrachtte in een Oostkampse bed & breakfast, zit de Brugse notaris Bruno G. (55) in de cel. De politie sloeg hem gisteren in de boeien nadat zijn cassatieberoep werd afgewezen. “Het is de eerste maal sinds de feiten dat hij de binnenkant van een cel ziet“, zegt de papa van het slachtoffer. “We zijn bijzonder opgelucht.”

De politie achtervolgde dinsdag de voormalige notaris toen hij met zijn wagen vertrok in de buurt van de Brugse Ezelstraat en reed hem een eindje verder klem. Daar werd hij in de boeien geslagen. De notaris kreeg in juni 2015 in Brugge tien jaar cel voor een brutale verkrachting en foltering van een jonge vrouw in een Oostkampse bed & breakfast. Het Hof van Beroep in Gent maakte daar in september negen jaar cel van. G. stapte vervolgens naar het hof van Cassatie. Maar daar ving hij eind vorige week bot en dus werd het arrest van het Hof van Beroep uitvoerbaar.

“Na al die jaren zit hij eindelijk achter tralies”, reageert de vader van het slachtoffer opgelucht. “In afwachting van zijn proces zat hij geen dag in de cel. We hadden dan ook schrik om hem ergens tegen het lijf te lopen zolang dat niet het geval was. Maar nu hij eindelijk opgepakt werd, is er een hele last van haar schouders gevallen.”

Voorkeur voor SM

De feiten dateren al van 17 juni 2010. Toen werd het meisje – toen 19 jaar oud – brutaal verkracht in een bed & breakfast met manège in Oostkamp. Door de traumatische ervaring kon het slachtoffer zich van de feiten niets meer herinneren, maar onder hypnose wees ze de notaris aan als de dader. Ze had hem diezelfde dag leren kennen in de B&B. De notaris zelf bleef altijd volhouden dat hij met de verkrachting niets te maken heeft. Volgens hem vroeg het meisje hem die avond via haar gsm om hulp. Hij zou haar bloedend hebben gevonden en beweerde dat iemand anders haar zo moet toegetakeld hebben. De man vroeg dan ook de vrijspraak. Maar zijn uitleg kon de rechters niet overtuigen. Volgens het Hof van Beroep was de notaris namelijk zeker een half uur alleen in de manège met het slachtoffer. Camerabeelden sloten de aanwezigheid van een derde persoon ook uit. Bovendien noemde een expert het relaas dat het meisje onder hypnose deed zeer waarheidsgetrouw. De gerechtspsychiater bestempelde G. als een pathologisch leugenaar en ook zijn bijzondere belangstelling voor seks speelde in zijn nadeel. Bij hem thuis werd heel wat erotisch en pornografisch materiaal gevonden. Hij beschikte ook over een lustverhogend drankje, een vibrator en vaseline. Uit zijn sms-verkeer bleek ook zijn voorkeur voor SM. De vaginale en anale verkrachting die het meisje moest ondergaan werden gepleegd met voorwerpen. De advocaten van het slachtoffer reageren opgetogen op de arrestatie. “Onze cliënte was zenuwachtig door het Cassatie-beroep”, zeggen Rik en Judith Demeyer. “Maar nu is ze echt heel blij dat dat werd afgewezen. Het is voor haar een heel lange juridische weg geweest. Maar uiteindelijk heeft ze toch het gevoel dat er gerechtigheid is geschied. Ze is vooral ook blij dat er nu geen andere slachtoffers meer zullen vallen.”

De advocaat van de notaris zelf was dinsdag nog niet op de hoogte van de arrestatie.

(AFr)

Reactie van advocaat Jef Vermassen

“Nu het Cassatieberoep werd afgewezen, zijn alle rechtsmiddelen in België uitgeput. Daarom gaan we nu de procedure voor het Mensenrechtenhof voorbereiden. Daar zal het niet gaan over schuld of onschuld, maar de manier waarop het onderzoek en het proces gevoerd werd.”

Vermassen blijft er zich over verwonderen dat G.in de boeien werd geslagen. “Het Hof van Beroep in Gent had zijn onmiddellijke aanhouding niet bevolen omdat er geen vluchtgevaar is. Bij een gewone aanhouding moet hij eerst een gevangenisbriefje krijgen en dan heeft hij vijf dagen de tijd om zich aan te melden aan de ingang van de gevangenis. Dat men van deze procedure afwijkt is zeer ongewoon.” (AFr)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.