Zeven jaar en 90.000 euro effectief voor ex-dierenarts

Redactie KW

De correctionele rechtbank van Kortrijk heeft dinsdag een ex-dierenarts veroordeeld tot zeven jaar effectieve celstraf voor medewerking aan grootschalige drugsproductie. Eerder werd hij bij verstek veroordeeld tot acht jaar, maar hij tekende daartegen verzet aan.

Eind maart van dit jaar werd Ignaas V., een 64-jarige dierenarts uit Dentergem, veroordeeld tot acht jaar cel omdat hij chemische producten zou hebben ingevoerd die kunnen dienen voor de aanmaak van synthetische drugs.

Op 5 januari 2012 werd een levering gedaan in een Waalse loods. De lading was bedoeld voor een adres in Leuven, maar nadat de vrachtwagenchauffeur telefonisch contact had met een Nederlands nummer wijzigde het traject. Ignaas V. zou de leverancier vervolgens de weg naar de loods uitgelegd hebben. De betalingen gebeurden vanuit Bulgarije via Deense en Amerikaanse rekeningen.

8 miljoen pillen

De levering betrof 17,6 ton formamide. Dat kon V. in zijn hoedanigheid als dierenarts invoeren. Daarmee kon 7.360 kilogram amfetamines en xtc, goed voor 8 miljoen pillen, gemaakt worden. Zijn advocaat Hans Rieder pleitte dat het niet bewezen is dat de producten daarvoor bedoeld waren. Volgens de openbare aanklager waren dergelijke hoeveelheden echter onmogelijk voor legale doeleinden bedoeld.

Tijdens het eerste proces liet de dierenarts verstek gaan. Toen werd hij veroordeeld tot acht jaar. Op verzet krijgt hij een lichte strafvermindering: zeven jaar. Enkele ten laste leggingen werden namelijk geherkwalificeerd naar enkel pogingen. Hij moet ook een effectieve geldboete van 90.000 euro betalen. Er wordt ruim 23.000 euro verbeurd verklaard en de man krijgt tien jaar beroepsverbod.

(belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier