Zeven jaar cel gevorderd voor mensensmokkel met bootje in De Panne

Redactie KW

Twee Afghanen hebben zich voor de Brugse correctionele rechtbank moeten verantwoorden voor mensensmokkel met een bootje. Het bootje met veertien vluchtelingen kapseisde in januari voor de kust van De Panne. Het openbaar ministerie vorderde voor beide beklaagden zeven jaar cel en 112.000 euro boete.

De politie van de zone Westkust werd op 21 januari rond 5.20 uur opgebeld door een burger. Die vertelde dat een man van vreemde origine met natte kleren net bij hem had aangebeld. De Afghaanse vluchteling verklaarde dat hij zich samen met dertien andere transmigranten aan de oversteek naar het Verenigd Koninkrijk had gewaagd. Het bootje was echter gekapseisd.

Ongeveer twee uur eerder had de politie in De Panne al een verdachte Renault Mégane met Franse nummerplaat onderschept. Samiullah K. (26) en Asif K. (30) beweerden dat ze een reisje wilden maken naar Duinkerke. Later gaf Asif K. toch toe dat hij op vraag van zijn kompaan een vrouw en twee jonge kinderen had afgezet in Duinkerke.

De advocaat van Samiullah K. vroeg de vrijspraak, maar benadrukte vooral dat zijn cliënt onmogelijk de spilfiguur achter de oversteek kon zijn. De verdediging van Asif K. pleitte dat de man zich enkel schuldig maakte aan hulp bij illegale migratie. “Maar de gevolgen kon hij op geen enkel ogenblik voorzien”, aldus meester Nadia Lorenzetti. Beide advocaten drongen aan op een mildere bestraffing.

De rechter doet uitspraak op 29 juli.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier