Migranten zien de haven van Zeebrugge vaak als de poort naar het Verenigd Koninkrijk. Om dat probleem te counteren, is het binnendringen van een havenfaciliteit sinds midden juni 2016 een strafbaar feit. Voordien konden indringers enkel vervolgd worden voor illegaal verblijf in België.

Op 27 juli maakten enkele Syriërs het nog een stuk bonter. Abdul Rahman H. en Ralwar S. zwommen de haven binnen, in de hoop zich ergens op een vrachtwagen te kunnen verstoppen. Door het incident moest de scheepvaart zelfs even helemaal stilgelegd worden. "Mijn cliënt beseft dat hij veel geluk heeft gehad, hij was zelf onder de indruk van wat er gebeurd is", aldus advocate Silke Brutin, die om een mildere straf vroeg.

Twee andere Syriërs, vijf Eritreeërs, een Algerijn en een Irakees drongen op een iets klassiekere manier het havengebied binnen. Ook zij werden veroordeeld tot zes maanden effectieve gevangenisstraf en achthonderd euro boete. Twee Albanese beklaagden kregen dezelfde straf, omdat ze met valse Italiaanse papieren op een ferry richting Verenigd Koninkrijk probeerden te geraken.

(BELGA)

Migranten zien de haven van Zeebrugge vaak als de poort naar het Verenigd Koninkrijk. Om dat probleem te counteren, is het binnendringen van een havenfaciliteit sinds midden juni 2016 een strafbaar feit. Voordien konden indringers enkel vervolgd worden voor illegaal verblijf in België.Op 27 juli maakten enkele Syriërs het nog een stuk bonter. Abdul Rahman H. en Ralwar S. zwommen de haven binnen, in de hoop zich ergens op een vrachtwagen te kunnen verstoppen. Door het incident moest de scheepvaart zelfs even helemaal stilgelegd worden. "Mijn cliënt beseft dat hij veel geluk heeft gehad, hij was zelf onder de indruk van wat er gebeurd is", aldus advocate Silke Brutin, die om een mildere straf vroeg.Twee andere Syriërs, vijf Eritreeërs, een Algerijn en een Irakees drongen op een iets klassiekere manier het havengebied binnen. Ook zij werden veroordeeld tot zes maanden effectieve gevangenisstraf en achthonderd euro boete. Twee Albanese beklaagden kregen dezelfde straf, omdat ze met valse Italiaanse papieren op een ferry richting Verenigd Koninkrijk probeerden te geraken.(BELGA)