Op 25 februari 2017 stelden de inspectiediensten vast hoe een werknemer op het moment van de controle plots wegvluchtte. In het onderzoek naar Oriental Wok werd in oktober 2017 ook een huiszoeking uitgevoerd. Toen bleken zes Hongaarse werknemers over een deeltijds contract van 30 uur per week te beschikken. In werkelijkheid beweerden de mannen ongeveer negen uur per dag te werken. De vrouwen, die na de service ook nog moesten poetsen, werkten zelfs twaalf à dertien uur per dag.

Volgens het arbeidsauditoraat is er sprake van mensenhandel door economische uitbuiting. De werknemers waren zes dagen per week aan de slag, maar verdienden toch slechts 1.000 euro per maand. Daarnaast kregen ze bijvoorbeeld geen loon tijdens verlofperiodes en moesten ze contracten tekenen die ze eigenlijk niet konden lezen.

De verdediging pleitte dat van mensenhandel absoluut geen sprake was. Volgens X.C. (47) was het personeel zelfs gewoon tevreden met de gang van zaken. Ook de aanmeldingen bij de RSZ zouden naar eigen zeggen steeds correct verlopen zijn. De advocaat van de beklaagde wees er ook op dat de werknemers niet verplicht waren om ter plaatse te verblijven, maar daar zelf voor kozen.

De zaakvoerster werd in 2005 voor sociale inbreuken al tot een jaar gevangenisstraf met uitstel veroordeeld. Daardoor kan ze enkel als daar voorwaarden aan gekoppeld zijn nog een straf met uitstel krijgen. Het arbeidauditoraat opperde in dat kader lessen rond sociale verantwoordelijkheidszin. De zaak wordt voortgezet op 22 mei, zodat de haalbaarheid van die optie eerst kan onderzocht worden.

(Belga)

Op 25 februari 2017 stelden de inspectiediensten vast hoe een werknemer op het moment van de controle plots wegvluchtte. In het onderzoek naar Oriental Wok werd in oktober 2017 ook een huiszoeking uitgevoerd. Toen bleken zes Hongaarse werknemers over een deeltijds contract van 30 uur per week te beschikken. In werkelijkheid beweerden de mannen ongeveer negen uur per dag te werken. De vrouwen, die na de service ook nog moesten poetsen, werkten zelfs twaalf à dertien uur per dag. Volgens het arbeidsauditoraat is er sprake van mensenhandel door economische uitbuiting. De werknemers waren zes dagen per week aan de slag, maar verdienden toch slechts 1.000 euro per maand. Daarnaast kregen ze bijvoorbeeld geen loon tijdens verlofperiodes en moesten ze contracten tekenen die ze eigenlijk niet konden lezen. De verdediging pleitte dat van mensenhandel absoluut geen sprake was. Volgens X.C. (47) was het personeel zelfs gewoon tevreden met de gang van zaken. Ook de aanmeldingen bij de RSZ zouden naar eigen zeggen steeds correct verlopen zijn. De advocaat van de beklaagde wees er ook op dat de werknemers niet verplicht waren om ter plaatse te verblijven, maar daar zelf voor kozen. De zaakvoerster werd in 2005 voor sociale inbreuken al tot een jaar gevangenisstraf met uitstel veroordeeld. Daardoor kan ze enkel als daar voorwaarden aan gekoppeld zijn nog een straf met uitstel krijgen. Het arbeidauditoraat opperde in dat kader lessen rond sociale verantwoordelijkheidszin. De zaak wordt voortgezet op 22 mei, zodat de haalbaarheid van die optie eerst kan onderzocht worden.(Belga)