Ondernemer Marc Gheysen (58) zat rond 7u45 aan de ontbijttafel toen hij plots zijn hond hoorde blaffen. Via het keukenraam stormden Jonathan Chantry (33), Nabil Cheriet (31) en Hassan Mazouar (30) uit Armentières op hem af. Het slachtoffer probeerde zich nog te verweren maar de gangsters gaven hem enkele rake klappen. Ook echtgenote Caroline Vantomme kreeg het hard te verduren. Zij werd met een slagersmes en een onkruidhaak bedreigd. De indringers dreigden er mee haar vingerkootjes af te snijden als ze niet zou meewerken. Het koppel werd uiteindelijk in het toilet opgesloten.

Het Franse trio was naar de villa in Bellegembos afgezakt nadat ze een tip hadden gekregen dat er in de villa "zeker tienduizend euro per man" te rapen zou vallen. Ze gingen met zo'n tienduizend euro cash geld en tal van juwelen vandoor. Maar toen ze wilden vluchten, bleek er al een wielklem aan hun voertuig te hangen. Even voordien had een alerte buurtbewoner immers al de politie gebeld dat er een verdacht Frans voertuig in de buurt stond. Toen de melding van de homejacking binnenliep, kon de politie snel de link leggen. Na een korte speurtocht konden de vluchtende daders geklist worden. Ze hadden zich in het struikgewas verschanst en al een deel van de buit ingegraven.

Ontkennen ondanks bewijzen

Ondanks duidelijke harde bewijzen en DNA-sporen bleef het trio wel nog zeven maanden lang ontkennen. Pas in maart gingen ze tot bekentenissen over. "We dachten dat er niemand thuis zou zijn", klonk het. "We wilden snel geld maar het is uit de hand gelopen." Al veertien maanden verblijven ze in de cel. Eén voor één liepen ze in Frankrijk al celstraffen van drie tot vier jaar op. "De overval getuigde van een parasitaire levensstijl om zich via criminaliteit te verrijken", klonk het in het vonnis. "Ze bereidden hun slag goed voor en verenigden zich om de slaagkans van hun missie te verhogen. Het toekomstbeeld van de daders is somber omdat ze in het criminele milieu ingebed zijn. Bovendien trekken ze geen lessen uit vorige veroordelingen."

Slachtoffers Marc en Caroline liepen voor de rest van hun leven een trauma op. Ze kregen een voorlopige schadevergoeding van 9.000 euro toegekend. "Maar of ze ooit die centen zullen zien of opeisen is zeer de vraag", zegt hun advocaat Jan Leysen. "Ze zijn nog altijd erg onder de indruk en willen het voorval liefst zo snel mogelijk helemaal afsluiten. Maar het litteken zal blijven."

(LSi)

Ondernemer Marc Gheysen (58) zat rond 7u45 aan de ontbijttafel toen hij plots zijn hond hoorde blaffen. Via het keukenraam stormden Jonathan Chantry (33), Nabil Cheriet (31) en Hassan Mazouar (30) uit Armentières op hem af. Het slachtoffer probeerde zich nog te verweren maar de gangsters gaven hem enkele rake klappen. Ook echtgenote Caroline Vantomme kreeg het hard te verduren. Zij werd met een slagersmes en een onkruidhaak bedreigd. De indringers dreigden er mee haar vingerkootjes af te snijden als ze niet zou meewerken. Het koppel werd uiteindelijk in het toilet opgesloten.Het Franse trio was naar de villa in Bellegembos afgezakt nadat ze een tip hadden gekregen dat er in de villa "zeker tienduizend euro per man" te rapen zou vallen. Ze gingen met zo'n tienduizend euro cash geld en tal van juwelen vandoor. Maar toen ze wilden vluchten, bleek er al een wielklem aan hun voertuig te hangen. Even voordien had een alerte buurtbewoner immers al de politie gebeld dat er een verdacht Frans voertuig in de buurt stond. Toen de melding van de homejacking binnenliep, kon de politie snel de link leggen. Na een korte speurtocht konden de vluchtende daders geklist worden. Ze hadden zich in het struikgewas verschanst en al een deel van de buit ingegraven. Ondanks duidelijke harde bewijzen en DNA-sporen bleef het trio wel nog zeven maanden lang ontkennen. Pas in maart gingen ze tot bekentenissen over. "We dachten dat er niemand thuis zou zijn", klonk het. "We wilden snel geld maar het is uit de hand gelopen." Al veertien maanden verblijven ze in de cel. Eén voor één liepen ze in Frankrijk al celstraffen van drie tot vier jaar op. "De overval getuigde van een parasitaire levensstijl om zich via criminaliteit te verrijken", klonk het in het vonnis. "Ze bereidden hun slag goed voor en verenigden zich om de slaagkans van hun missie te verhogen. Het toekomstbeeld van de daders is somber omdat ze in het criminele milieu ingebed zijn. Bovendien trekken ze geen lessen uit vorige veroordelingen."Slachtoffers Marc en Caroline liepen voor de rest van hun leven een trauma op. Ze kregen een voorlopige schadevergoeding van 9.000 euro toegekend. "Maar of ze ooit die centen zullen zien of opeisen is zeer de vraag", zegt hun advocaat Jan Leysen. "Ze zijn nog altijd erg onder de indruk en willen het voorval liefst zo snel mogelijk helemaal afsluiten. Maar het litteken zal blijven." (LSi)