Zelden huisverbod voor daders van huiselijk geweld in West-Vlaanderen

© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

Daders van huiselijk geweld kunnen een tijdelijk huisverbod opgelegd krijgen, maar daar wordt bijna uitsluitend in Antwerpen en Limburg gebruik van gemaakt. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams parlementslid Katrien Schryvers (CD&V) opvroeg bij Vlaams minister van Justitie Zuhal Demir (N-VA). In West-Vlaanderen maakte enkel het justitiehuis van Kortrijk voor een dossier gebruik van de maatregel.

Daders van huiselijk geweld kunnen sinds een paar jaar een tijdelijk huisverbod krijgen, wat wil zeggen dat het hen een tijdlang verboden is op de plaats te komen waar het geweld zich heeft afgespeeld. Sinds dit jaar wordt die maatregel opgevolgd door de Vlaamse justitiehuizen.

Uit cijfers die Vlaams parlementslid Katrien Schryvers opvroeg bij bevoegd minister Zuhal Demir blijkft dat er sinds begin dit jaar tot 22 juni al 51 dossiers voor een tijdelijk huisverbod werden opgestart binnen de justitiehuizen, maar dat de maatregel bijna uitsluitend in de provincies Limburg en Antwerpen wordt opgelegd. Zo telt het justitiehuis Antwerpen veertien dossiers en die in Hasselt en Tongeren respectievelijk 16 en 15. Ook in Mechelen en Turnhout lopen dossiers. Het enige justitiehuis buiten Antwerpen en Limburg dat een dossier rond een tijdelijk huisverbod heeft opgevolgd, is dat in Kortrijk.

Schryvers hoopt dat de maatregel binnenkort meer zal worden toegepast. “De mate waarin slachtoffers via deze maatregel in de woning kunnen blijven en de dader intussen ook wordt opgevolgd, mag niet afhankelijk zijn van de plaats waar men woont”, zegt ze.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.