Zeer milde straf voor verpleger die valium en morfine stal in AZ West en verkocht aan drugsdealer

© (Foto JH)
Redactie KW

Een voormalige nachtverpleger van het AZ West in Veurne kreeg met de opschorting een bijzonder milde straf van de rechter na diefstallen. De man stal maandenlang valium en morfine en verkocht die aan een drugsdealer. “De man kreeg door de zaak al erg veel problemen”, sprak de rechter.

De 39-jarige man uit Nieuwpoort stond terecht voor huisdiefstal in het ziekenhuis van Veurne. W.A. werkte er lange tijd op dienst geriatrie. Hij werkte alleen ‘s nachts toen er weinig andere collega’s waren. Zo kon hij ongestoord zijn gang gaan. W.A. wordt ervan verdacht minstens tussen 2 januari 2018 en 9 april 2019 te hebben toegeslagen. Hij nam in die periode verschillende ampullen morfine en valium mee naar huis, maar ook medicatie die op naam stond van patiënten. Hoe vaak hij dat deed, is onduidelijk. De diefstallen kwamen per toeval aan het licht.

Notoire drugsdealer

De politie had op 9 april 2019 immers de notoire drugsgebruiker en dealer D.J. uit Nieuwpoort gearresteerd. Die bleek ook morfine en valium bij zich te hebben. Daarop verklaarde D.J. dat hij die gekocht had van W.A. Er ging bij de politie meteen een belletje rinkelen, aangezien die man werkzaam was op de geriatrie van het AZ West. “En dus werd er meteen een huiszoeking gehouden”, sprak de procureur. “Er werden 21 ampullen morfine gevonden, 3 ampullen met valium maar ook medicatie op naam van patiënten en voorschriften. Wat hij daarmee van plan was weten we niet, want we vonden enkel bij D.J. de bewijzen van verkoop.” W.A. kreeg wegens de huisdiefstal en de verkoop van de valium en morfine opschorting van straf en moet zich gedurende drie jaar aan een reeks voorwaarden houden. Zo komt hij goed weg, want hij riskeerde 8 maanden cel en 8.000 euro boete.

Al zwaar gestraft

“Bij het vonnis houdt de rechtbank rekening met het feit dat de man al een tijd in voorhechtenis zat”, motiveerde de rechter. W.A. werd tijdens het onderzoek immers enkele maanden opgesloten, maar meer bewijzen van 1 verkoop werd niet gevonden. “Bovendien heeft hij een gunstig strafblad en komt zijn sociale re-integratie in gevaar. De man kreeg op zijn werk ook zware problemen en werd op die manier ook al gestraft.” W.A. verloor immers zijn werk en is nog steeds werkloos. Bovendien speelde hij een tijdlang zijn visum, zijn erkenning, kwijt als verpleegkundige. Het was de provinciale geneeskundige commissie die hem op het matje had geroepen. Intussen heeft hij dat visum terug maar hij mag nooit meer als nachtverpleegkundige werken. De rechter was ook streng voor W.A.: “net jij zou als verpleegkundige moeten weten dat je mensen in dat milieu niet helpt door hen die producten te leveren.”

(JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier