Zakenlui krijgen 150 uur werkstraf voor brutaal geweld na bierfestijn in Oostende

Het slachtoffer, Thierry Berre, vervulde zijn maatschappelijke plicht, maar werd daar zwaar voor afgestraft. © AFr
Redactie KW

Twee bedrijfsleiders uit het Brusselse hebben in de Brugse rechtbank elk 150 uur werkstraf gekregen. Na een bierfestijn in de Oostendse Versluys Arena stampte het duo een man halfdood in een frituur. “Een van de schoppen tegen het hoofd van het slachtoffer leek wel op een trap uit het voetbal”, verklaarde een getuige achteraf.

In de nacht van 12 op 13 oktober vorig jaar zat Thierry Berre (56) iets te eten in een frituur in de Langestraat in Oostende. Daar was hij er getuige van hoe twee dronken mannen in Tirolerkostuum een zwakbegaafde jongen lastigvielen. Thierry vroeg het duo tot twee keer toe om daarmee op te houden. Maar omdat zijn verzoek in dovemansoren viel besloot de struise Oostendenaar in te grijpen. Hij stapte op het duo af en probeerde hen buiten te werken, waarna hij zelf tegen de grond werd getrokken. Hierop ontstoken de twee mannen in een razernij en schopten ze dertien keer tegen het hoofd van de weerloze man.

“Ze droegen legerbottines onder hun Tirolerpak waardoor ik dacht dat ze tot een of andere extreem-rechtse groepering hoorden”, getuigde Thierry na het proces begin november. “Ze bleven maar doorgaan en ik dacht echt dat ze me gingen doodschoppen. Maar net op het moment dat een van hen zijn voet optilde om mij recht in het gezicht te stampen, werd hij door een toegesnelde agent overmeesterd. Zonder die agent was ik er misschien niet meer.”

2.500 euro schadevergoeding

Gino L. (44) en Levi V. (39) lieten zich evenwel niet zonder slag of stoot oppakken. Een van hen probeerde zelfs de matrak van een agent af te nemen. Een camera in de frituur legde het zinloze geweld vast. “Een van de schoppen tegen het hoofd van het slachtoffer leek wel op een trap uit het voetbal“, verklaarde een getuige achteraf. Gino L. en Levi V., beiden bedrijfsleiders uit het Brusselse, verklaarden aan de politie dat ze die avond de bloemetjes hadden buitengezet op het ‘Filou Bierfest’ in de Versluys Arena, het stadion van voetbalclub KV Oostende. Maar in de rechtbank lieten de twee zich niet zien.

“Ze hebben nochtans wel spijt over hun daden”, pleitte hun advocaat. De rechter legde hen dinsdag elk een werkstraf van 150 uur op. De procureur had ook aangedrongen op een zware werkstraf. “Het slachtoffer vervulde zijn maatschappelijke plicht, maar werd daar zwaar voor afgestraft”, klonk het tijdens de pleidooien.

Slachtoffer Thierry Berre kreeg van de rechter een voorlopige schadevergoeding van 2.500 euro toegekend. Een deskundige zal de exacte schade becijferen. Een dik jaar na de feiten heeft de man nog altijd last van de letsels die hij opliep. “Ik kamp met een beperkt zicht en krijg af en toe flauwtes”, zegt hij. “Ik gebruik ook nog altijd pijnstillers. Maar schrik om buiten te komen heb ik niet langer. Mocht ik opnieuw getuige zijn van dergelijk gedrag zou ik zo weer ingrijpen.”

(AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier