Zaakvoerder Waregemse carwash riskeert jaar cel voor uitbuiting van illegalen

© Getty Images/EyeEm
Redactie KW

De zaakvoerder van een carwash in Desselgem moet zich voor de strafrechter in Brugge verantwoorden voor mensenhandel. Volgens de arbeidsauditeur buitte Jamil B. (44) illegalen uit door hen een hongerloon te betalen en in erbarmelijke situaties te laten slapen.

In de loop van vorig jaar werd de Meise Car Wash langs de Gentseweg aan diverse controles onderworpen. De inspecteurs stelden telkens vast dat zaakvoerder Jamil B. mensen zonder verblijfsstatuut tewerk stelde. “Hij betaalde deze mensen 30 euro per dag wat neerkwam op amper drie euro per uur”, schetste de arbeidsauditeur de feiten. “Ze kregen geen aangepaste kledij of schoeisel en sliepen in een beschimmeld kantoortje op matrassen op de grond. De naam van de carwash circuleerde bij mensen met een precair verblijfsstatuut. De firma was voor hen een ultiem redmiddel om aan geld te geraken. Ze waren tevreden met de habbekrats die ze er kregen.”

Op 13 november vorig jaar werd de carwash verzegeld. Nadat Jamil B. de situatie geregulariseerd had, werd zijn zaak begin januari opnieuw vrijgegeven. De arbeidsauditeur eiste een jaar cel en een geldboete van 19.200 euro boete voor uitbuiting van in totaal vier werknemers. Volgens de verdediging baat Jamil B. de zaak niet langer zelf uit. “Mijn cliënt verhuurt de carwash sinds kort en wil zelf elders als werknemer aan de slag”, aldus advocaat Frank Scheerlinck.

Op 13 september wordt de zaak verdergezet.

(AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier