Zaakvoerder Krismar riskeert 4,5 jaar cel en monsterboetes voor sociale dumping met dodelijke afloop

© gf
Redactie KW

De zaakvoerder van transportbedrijf Krismar hangt 4,5 jaar gevangenisstraf boven het hoofd voor mensenhandel, onopzettelijke doding en sociale inbreuken. Bij een brand in een loods in Wingene kwamen in 2012 twee Poolse werknemers om het leven. In totaal vorderde het arbeidsauditoraat voor de beklaagden ook 4,4 miljoen euro verbeurdverklaring en 7,5 miljoen euro boete.

De zaakvoerder van transportbedrijf Krismar hangt 4,5 jaar gevangenisstraf boven het hoofd voor mensenhandel, onopzettelijke doding en sociale inbreuken. Bij een brand in een loods in Wingene kwamen in 2012 twee Poolse werknemers om het leven. In totaal vorderde het arbeidsauditoraat voor de beklaagden ook 4,4 miljoen euro verbeurdverklaring en 7,5 miljoen euro boete.

In de nacht van 31 maart op 1 april 2012 lagen negen Poolse werknemers te slapen toen er brand uitbrak in de bewuste loods. Mecaniciens Pawel Lewecki (27) en Marcin Adamek (28) lieten daarbij het leven, twee andere slachtoffers raakten zwaargewond. De precieze omstandigheden van de brand werden nooit achterhaald.

Als ratten in de val

Volgens het openbaar ministerie maakte Krismar zich wel degelijk schuldig aan mensenhandel, huisjesmelkerij en onopzettelijke doding. “Die mensen zaten als ratten in de val. We mogen niet uit het oog verliezen dat de slachtoffers in een berghok sliepen”, vatte arbeidsauditeur Filiep De Ketelaere het samen. In het pand waren geen brandblussers of nooduitgangen voorzien.

Voor dit luik van het dossier riskeert Kris C. (49) drie jaar gevangenisstraf. Dariusz W. (60), en Poolse man die palletherstellers rekruteerde voor het bedrijf, wordt gezien als een koppelbaas. Voor hem werd voor mensenhandel 18 maanden gevangenisstraf gevorderd. De zes beklaagden hangt voor die feiten in totaal ook 288.000 euro boven het hoofd.

Onvoldoende loon

Het onderzoek spitste zich anderzijds ook toe op de mogelijke sociale fraude door het transportbedrijf. Het arbeidsauditoraat is immers van oordeel dat de werknemers wel degelijk vanuit België werden aangestuurd. Kris C. is geen zaakvoerder van Krismar Polen, maar is voor 100 procent eigenaar van de firma. “De vervoersactiviteiten verlopen vanuit Wingene, met slechts 2,4 procent van de ritten in Polen.” In totaal 182 chauffeurs, mecaniciens en palletherstellers werden dan ook niet correct gemeld bij de RSZ. Daardoor kregen de werknemers volgens De Ketelaere ook onvoldoende loon. “We kunnen niet toezien hoe bedriegers onze welvaartstaat uitkleden met dergelijke praktijken.”

Voor de sociale inbreuken riskeren Kris C. en Dariusz W. respectievelijk 18 maanden en een jaar gevangenisstraf. Daarbij werd opgemerkt dat de Pool al eerder veroordeeld werd voor gelijkaardige feiten in de champignonsector. In dit luik van het dossier werd bovendien 4,4 miljoen euro verbeurdverklaring en ruim 7 miljoen euro boete gevorderd.

Vrijspraak gevraagd

Zaakvoerder Kris C., vier vennootschappen en de Poolse beklaagde vroegen over de hele lijn de vrijspraak. “Hij heeft uiteraard zeer veel spijt over die fatale nacht, maar hij wil ook strijden voor zijn levenswerk”, aldus meester Dieter Dejonghe. De verdediging merkte op dat het pand wel degelijk ingericht en zelfs verzekerd was als woning. Van een verband tussen de fatale brand en de leefomstandighen is volgens de advocaat ook geen sprake. Daarnaast werd benadrukt dat het Poolse bedrijf tien bedienden telt en alle administratie regelde. “De werknemers noemen tijdens hun verhoren ook Pawel Z. als hun baas, Kris C. kennen ze amper.”

Niet ontvankelijk

De advocaten van de beklaagden wierpen ook op dat de strafvordering onontvankelijk is. Daarbij werd onder andere verwezen naar een tussenvonnis van 22 mei. De rechter oordeelde toen dat het arbeidauditoraat verhoren van de Poolse sociale zekerheidsinstelling (ZUS) moest opvragen, maar die stukken zitten toch niet in het dossier. “Dit dossier hoort correct en tot op het bot uitgebeend te worden, maar dat is absoluut niet gebeurd”, pleitte meester Frederik Vanden Bogaerde, advocaat van Krismar. De verdediging vindt ook dat de redelijke termijn overschreden is, aangezien de feiten al ruim acht jaar geleden gebeurden.

19de-eeuwse toestanden

“Het draait enkel om geld, geld en nog eens geld”, had de burgerlijke partij eerder gepleit. Voor de moeder van Pawel Lewecki werd 15.000 euro schadevergoeding gevorderd. Ook Myria stelde zich burgerlijke partij in de zaak en vroeg 5.000 euro. “Er zijn scouts die buiten beter bivakkeren dan die mensonwaardige omstandigheden in die loods”, aldus meester Luc Arnou. De advocaat rekende uit dat het personeel hoogstens 7 euro per uur verdiende. “Iedereen weet dat dit 19de-eeuwse toestanden zijn die niet aanvaardbaar zijn in ons systeem.”

Uiteraard kreeg ook Kris C. zelf het woord. “In eerste instantie wil ik mijn medeleven aan de families van de slachtoffers meedelen”, klonk het. “Ik leef hier al 8,5 jaar mee en dat zal altijd zo blijven. Ik kan die twee jongens tot mijn grote spijt niet terughalen.”

De rechter doet uitspraak op 27 november.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier