Zaakvoerder Kortrijkse halalslagerij vrijgesproken voor illegale tewerkstelling

Redactie KW

De zaakvoerder van halalslagerij CIMS in Kortrijk is in de Brugse rechtbank vrijgesproken voor zwartwerk en mensensmokkel door hulp aan illegale migratie. Een hulpslager werd wél veroordeeld.

In de nacht van 21 juli 2018 kreeg de politiezone Vlas omstreeks 1.15 uur ‘s nachts een melding van verdachte activiteiten in de halalslagerij CIMS aan de Appel. Een buurman had licht zien branden in de zaak en dacht dat er ingebroken werd. Er kwam een patrouille ter plaatse en die trof er een bestelwagen aan met het telefoonnummer van zaakvoerder A.L. (46). De man werd opgebeld maar bleek in het buitenland te zitten. Maar op de beelden van zijn bewakingscamera kon hij naar eigen zeggen niets verdachts zien. Toch besliste de politie om een uurtje later nog eens terug te keren. Binnen bleek een illegaal aan het werk in een slagersschort. De man verklaarde dat hij voor het vierde weekend op rij nachtwerk aan het verrichten was in de slagerij. In ruil kreeg hij onderdak en eten. De man bleek een verre neef te zijn van hulpslager Y.K. (36), die samen met A.L. voor de rechter werd gedaagd wegens zwartwerk en mensensmokkel door hulp aan illegaal verblijf.

De arbeidsauditeur vroeg zes maanden cel en een geldboete van 8.000 euro voor A.L., maar zijn advocaat Walter Van Steenbrugge drong met succes aan op de vrijspraak. Tijdens de pleidooien maakte hij brandhout van het onderzoek. “Het slachtoffer werd enkel telefonisch verhoord met een tolk. Een echt verhoor vond niet plaats. Zelfs zijn gsm werd niet uitgelezen, terwijl hij er zogezegd mee communiceerde met mijn cliënt. Bovendien wist mijn cliënt totaal niet dat het slachtoffer in zijn zaak werkte”, stelde hij. Y.K. werd wel schuldig bevonden en kreeg een geldboete van 8.000 euro, de helft met uitstel. Hij ontkende de feiten eveneens en beweerde dat hij zijn verre neef enkel onderdak had aangeboden. “Ik weet niet waarom hij daar stond met dat schort aan”, stelde hij.

CIMS werd na de inval een maand gesloten door burgemeester Vincent Van Quickenborne (Team Burgemeester).

(AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier