De carwashes van J.S. (50) en J.B. (52) in de Menenstraat in Wevelgem werden in 2017 en 2018 meermaals aan controles onderworpen. "En het is nooit in orde, elke keer worden talrijke inbreuken vastgesteld", schetste arbeidsauditeur Filiep De Ketelaere. Voor J.S. werd 24.000 euro boete gevorderd. De Portugees stelde vijf mensen in het zwart tewerk.

Zijn Nederlandse collega bakte het even verderop blijkbaar nog bruiner. Twee werknemers, van wie één iemand illegaal in het land verbleef, werden als schijnzelfstandigen ingezet. Volgens het arbeidsauditoraat werkten ze zeven dagen op zeven, tot elf uur per dag. Daardoor verdienden ze eigenlijk slechts een slordige 4 euro per uur. Eén van hen werd regelmatig verplicht om na zijn uren nog in een nachtwinkel te werken.

De verdediging betwistte enkel dat er sprake was van mensenhandel. "Ze rekenden voor het papierwerk op hun boekhouder. Maar nu staat J.B. zijn dochter aan het hoofd, zij spreekt wel Nederlands", aldus meester Luc Gheysens. De advocaat drong aan op mildere straf met uitstel.

Ook de boekhouder van de beklaagden hangt een jaar cel boven het hoofd voor mensenhandel. A.S. (79) uit Staden was naar eigen zeggen echter niet op de hoogte van de gang van zaken. "Van die schijnzelfstandigheid wist hij pas na de dagvaarding", pleitte meester Charlotte Sintobin. "Sinds die vorige zaak is hij veel voorzichtiger geworden en zelfs gestopt." De strafrechter in Ieper veroordeelde S. immers eerder al tot twee jaar gevangenisstraf met uitstel voor gelijkaardige feiten. Toch beschouwt de boekhouder zich nog steeds als een slachtoffer in de zaak.

De zaak wordt voortgezet op 8 november. De rechter wil meer duidelijkheid over de huidige handel en wandel van de carwashuitbaters. (Belga)