Zaak rond drugslabo’s in Lo-Reninge en Vlamertinge: twee verdachten blijven aangehouden

© BP
Redactie KW

In de zaak van de xtc-labo’s die werden ontdekt in Lo Reninge en Vlamertinge, zijn vandaag zes van de zeven verdachten voor de raadkamer verschenen. Twee personen blijven aangehouden, drie onder elektronisch toezicht, een persoon vrij onder voorwaarden.

De gerechtelijke diensten van West-Vlaanderen konden in december vorig jaar na maandenlang intens speurwerk in een boerderij in Vlamertinge een gesofisticeerd drugslabo onderscheppen. In een boerderij in Lo-Reninge werden dan weer zeven illegalen aangetroffen.

Het onderzoek bracht de speurders op het spoor van een criminele organisatie die wordt geleid door Belgische Turken uit Limburg. Zij huurden in Vlamertinge en Lo-Reninge boerderijen om er in de stallen XTC-laboratoria in te richten. Een van de woonhuizen werd bovendien gebruikt als onderduikadres voor illegale transmigranten.

De federale gerechtelijke politie van West-Vlaanderen (FGP) voerde, in samenwerking met de lokale politiezone Spoorkin, een onderzoek naar drugslaboratoria van Turkse Limburgers in de Westhoek.

Het doorgedreven drugsonderzoek leidde de speurders verder naar Limburg waar bij massale huiszoekingen in Maaseik, Maasmechelen, Genk en Heusden Zolder in de kelder van een villa een actief drugslabo werd aangetroffen en een cannabisplantage van een paar honderd planten. Er werden twee high value targets aangetroffen die bezig waren met de aanmaak van duizenden XTC-pillen. Deze pillen met diverse logo’s, een tableteermachine en een grote hoeveelheid wit poeder werden in beslag genomen. De onderzoekers troffen er ook een geladen pistool met munitie aan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier