Wraakactie na lastercampagne over wie Xandro drugs leverde: “Hij wou hem niet dood”

De vraag wie Xandro De Volder een overdosis bezorgde, leidde tot de steekpartij. © gf
Laurens Kindt

Het parket eist tot 40 maanden cel voor twee mannen na een steekpartij in het centrum van Kortrijk. Op zondag 2 februari raakte Mohamed A. daar levensgevaarlijk gewond. “Maar mijn cliënt wou hem niet doden”, aldus de advocaat van de hoofdbeklaagde.

De aanleiding voor de brutale steekpartij was het overlijden van Kortrijkzaan Xandro De Volder. De 21-jarige Kortrijkzaan werd op 25 januari dood aangetroffen in het appartement van Steven V. (36) en Cornelia J. (25) in Waregem. De jongeman was er blijven overnachten, samen met Mohamed A. ‘s Morgens lag Xandro dood in de logeerkamer, met een partij drugs naast hem. Uit het verslag van de aangestelde wetsdokter bleek al snel dat Xandro overleden was aan de gevolgen van een overdosis.

Op sociale media barstte meteen een bittere strijd los over wie verantwoordelijk was voor het overlijden van de jonge Kortrijkzaan en wie hem de drugs geleverd had. De aanvallen richtten zich vooral op Steven V. en zijn vriendin Cornelia J. Zij wezen echter met een beschuldigende vinger naar Mohamed A. Hij zou ook de man geweest zijn die de lastercampagne op sociale media had opgestart.

De gemoederen raakten zodanig verhit dat op de afscheidsplechtigheid voor Xandro een regelrechte vechtpartij ontstond. De vader van Xandro De Volder moest in bescherming genomen worden door de begrafenisondernemer, die eveneens in de klappen deelde. Na de plechtigheid verzamelde een groepje heethoofden ook voor het appartement van Steven V. en Cornelia J. Op een ander afscheidsmoment in Bar Luxe in Kortrijk ging het helemaal fout.

Mes

“Op camerabeelden zien we hoe Steven V. aan de Houtmarkt op Mohamed A. afstapt, hem bedreigt met een mes en hem verscheidene slagen geeft. De focus lag daarbij duidelijk op het hoofd van het slachtoffer. Pas als er omstaanders komen kijken, loopt het groepje rond Steven V. weg en laten ze het slachtoffer voor dood achter”, aldus de procureur.

Zij aanziet de feiten als poging tot moord en eiste 40 maanden cel voor Steven V. en de internering voor Kevin H. (26) uit Lauwe. Cornelia J. riskeert dan weer negen maanden celstraf met uitstel, meeloper Colin G. (20) dreigt vijf maanden met uitstel te krijgen. Volgens de procureur was het duidelijk de bedoeling om Mohamed A. te vermoorden, maar daar waren de advocaten van de verdedigingen het niet mee eens. “Het klopt dat mijn cliënt een mes mee had, maar dat deed hij omdat hij zich niet op zijn gemak voelde. Hij werd door de vrienden van Xandro geviseerd als de verantwoordelijke voor de dood van hun vriend, terwijl hij daar niets mee te maken had”, pleitte advocaat Filip De Reuse.

Veel spijt

“Op de beelden zie je dat hij het mes op de keel van het slachtoffer zet maar hij heeft niet doorgeduwd. Er is zelfs geen sneetje in de nek vastgesteld. Mocht mijn cliënt die man hebben willen vermoorden, dan had hij dat ook gedaan. De wetsdokter was heel formeel: de verwondingen bij het slachtoffer zijn nooit levensbedreigend geweest. Dit is dan ook geen poging tot moord, maar een geval van slagen en verwondingen”, klonk het.

De strafpleiter uit Roeselare vroeg de rechter om zijn Steven V. niet meer dan 36 maanden cel te geven. “Hij heeft hier veel spijt van. Als we deze mensen geen kans meer geven, dan verzanden we in Amerikaanse toestanden”, klonk het. De rechtbank velt vonnis op 1 september.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier