De rechtszaak vloeit voort uit een erfeniskwestie van ondertussen 13 jaar geleden. De dag na het overlijden van de moeder van de beklaagden stapte hun stiefvader in januari 2004 uit het leven. De broer van die stiefvader ontdekte bij het legen van de woning in De Panne documenten die wezen op het bestaan van kasbons. Pas in 2011, een hele tijd na de regeling van de erfenis, kwam er een klacht van de burgerlijke partij. Bij het opmaken van de inventaris van de erfenis zouden de beklaagden de kasbons bewust verzwegen hebben.

Het gerechtelijk onderzoek bracht aan het licht dat in juni 2004 in Luxemburg een effectenrekening werd geopend op naam van Barend Leyts (47) en zijn broer Maarten (49). De beklaagden ontkenden echter met klem dat ze de rekening voor de kasbon van 78.000 euro openden. Door de eerste rechter werden ze veroordeeld tot 2 maand cel met uitstel en een boete van 1.200 euro. Ook in beroep hielden ze vol dat ze van niks wisten.

Toch oordeelde het hof opnieuw dat de broers schuldig zijn aan valsheid in geschrifte en meineed. Het hof legde hen evenwel geen straf op, maar sprak een eenvoudige schuldigverklaring uit. Dat komt omdat het onderzoek reeds in 2011 startte en de twee volgens het hof al die jaren in onzekerheid leefden.

(Belga)

De rechtszaak vloeit voort uit een erfeniskwestie van ondertussen 13 jaar geleden. De dag na het overlijden van de moeder van de beklaagden stapte hun stiefvader in januari 2004 uit het leven. De broer van die stiefvader ontdekte bij het legen van de woning in De Panne documenten die wezen op het bestaan van kasbons. Pas in 2011, een hele tijd na de regeling van de erfenis, kwam er een klacht van de burgerlijke partij. Bij het opmaken van de inventaris van de erfenis zouden de beklaagden de kasbons bewust verzwegen hebben. Het gerechtelijk onderzoek bracht aan het licht dat in juni 2004 in Luxemburg een effectenrekening werd geopend op naam van Barend Leyts (47) en zijn broer Maarten (49). De beklaagden ontkenden echter met klem dat ze de rekening voor de kasbon van 78.000 euro openden. Door de eerste rechter werden ze veroordeeld tot 2 maand cel met uitstel en een boete van 1.200 euro. Ook in beroep hielden ze vol dat ze van niks wisten. Toch oordeelde het hof opnieuw dat de broers schuldig zijn aan valsheid in geschrifte en meineed. Het hof legde hen evenwel geen straf op, maar sprak een eenvoudige schuldigverklaring uit. Dat komt omdat het onderzoek reeds in 2011 startte en de twee volgens het hof al die jaren in onzekerheid leefden. (Belga)