Woonwagenbewoners krijgen avondklok: strengere maatregelen moeten geluidsoverlast beperken

Er komen extra maatregelen om de geluidsoverlast vanop het doortrekkersterrein langs de Ringlaan te beperken. © Kurt De Schuytener
Olaf Verhaeghe

Een avondklok en indien het nodig blijkt, een toegangsverbod. Die twee concrete maatregelen moeten de geluidsoverlast rond het woonwagenpark langs de Ringlaan in Heule beperken. Vlaams Belang-kopstuk Wouter Vermeersch blijft aandringen op een definitieve sluiting, maar zo ver wil het stadsbestuur niet gaan.

“De overlast aan het zigeunerpark blijft een structureel probleem.” Voor Wouter Vermeersch, fractieleider voor Vlaams Belang, is het welletjes geweest. “Sinds de opening van het woonwagenterrein langs de Ringlaan in Heule in 2009 is er al te vaak miserie in de buurt”, zegt hij. “Wie met omliggende handelaars spreekt, weet dat er geregeld wordt gestolen en ook wie in de buurt woont, heeft last van wie op het doortrekkersterrein verblijft. De politie moest de voorbije jaren meermaals tussenkomen en ook de toezichter is hard nodig om er de orde te handhaven. Van diefstal van groenten, over sluikstorten in de buurt tot aanhoudende geluidsoverlast: het blijft maar duren. Ook na al die jaren van meldingen, aanmaningen, klachten, vergaderingen en opofferingen van de buurtbewoners”, aldus Vermeersch.

Hinderlijk lawaai

Het Kortrijkse stadsbestuur komt nu wel met strengere maatregelen, zo geeft burgemeester Ruth Vandenberghe (Team Burgemeester) aan. “We gaan in het huishoudelijk reglement een avonduur vastleggen waarop de bewoners geen lawaai meer mogen maken dat als hinderlijk kan worden beschouwd”, stelt ze. “Denk aan muziek, luid geblaf van honden of lawaai van de auto’s. Wie zich daar niet aan houdt, kan een GAS-boete krijgen. En indien nodig kunnen we overtreders verplichten om het doortrekkersterrein te verlaten. Zelfs een tijdelijk toegangsverbod behoort tot de mogelijkheden.”

Wij zijn het zigeunerpark nog altijd liever kwijt dan rijk – Wouter Vermeersch, Vlaams Belang

Hoewel er de voorbije vijf jaar 22 politie-interventies waren, specifiek voor geluidsoverlast, werd er niet een keer een proces-verbaal opgemaakt. “Eigenaardig”, aldus Wouter Vermeersch. “Maar”, vervolgt burgemeester Vandenberghe: “Bij meldingen van lawaai probeert de politie altijd eerst te bemiddelen. Doorgaans heeft dat het juiste effect, waardoor agenten niet moeten overgaan tot het uitschrijven van boetes. Bovendien is het ook moeilijk vast te stellen om, in de vaak grote groep, wie verantwoordelijk is voor de overlast.”

“De nieuwe maatregelen zijn een stap in de goede richting, maar wij zijn het zigeunerpark liever kwijt dan rijk”, houdt Wouter Vermeersch voet bij stuk. “Voor ons moet het nog altijd definitief sluiten.”

Sluiting geen optie

Zo ver wil het stadsbestuur absoluut niet gaan. “Dat is geen optie. Het terrein vermijdt nu dat de doortrekkers elders in Kortrijk tijdelijk verblijven”, aldus de burgemeester. “De toezichthouder van het terrein blijft vanzelfsprekend ook werken aan een goede verstandhouding met de bewoners en speelt bij elke vorm van overlast kort op de bal.” Binnenkort wordt ook het buurtoverleg opnieuw opgestart, waar naast vertegenwoordigers van omwonenden, stad en politie ook sleutelfiguren van de doortrekkers zelf worden op uitgenodigd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier