Wildkakker aan het werk in Kortrijkse winkelstraten

Het eerste incident deed zich voor tijdens de kerstperiode. © AN
Annelies Nollet

Er kwamen bij de politiezone Vlas de afgelopen weken verschillende meldingen binnen van winkeliers in het Kortrijkse winkelwandelgebied die ‘s ochtends een grote boodschap voor hun deur vonden. Schoenenwinkel Finezza in de Voorstraat blijkt het eerste slachtoffer, later volgden patisserie Ridder & Hove en modezaak Vestiaire. “Het onderzoek is lopende”, aldus de politie.

“Bij mij is het drie keer gebeurd”, aldus Fien Deloof van schoenenwinkel Finezza. “En ik kan je verzekeren dat het absoluut walgelijk was. De eerste keer was nog voor nieuwjaar, tijdens de kerstperiode. Ik dacht dat het om uitwerpselen en urine van een hond ging, dat gebeurt helaas wel meer in het centrum. Pas de tweede keer ging er een lichtje branden. Er was heel hoog op de deur geplast, precies of ze hadden er een emmer op gegoten. Dat kan dus onmogelijk van een hond geweest zijn en het feit dat het bij Ridder & Hove en Vestiaire ook al gebeurd is, bewijst dat het hier niet om toeval gaat.”, klinkt het stellig.

“De tweede keer liep de urine zelfs naar binnen, tot op mijn tapijt. Dat heb ik moeten vervangen, want de stank in de winkel was niet te harden. Ik vreesde dat mijn klanten op de loop zouden gaan.” Fien besliste daarop dat het welletjes geweest was en installeerde een camera. “Die man of vrouw is dan nog een keer langs geweest, helaas was de camera nog niet aangesloten”, vertelt Fien spijtig. Maar het toestel joeg de viezerik blijkbaar wel op de loop, want sindsdien vond ze geen uitwerpselen meer voor haar deur. Helaas bleek het probleem zich gewoon te verplaatsen.

Zelfs de deurmat van Fien raakte doorweekt.
Zelfs de deurmat van Fien raakte doorweekt.© AN

“Het klopt dat we een klacht en verschillende meldingen gekregen hebben van iemand die zich geroepen voelt om dat te doen”, aldus politiewoordvoerder Thomas Detavernier. “We voeren een buurtonderzoek in samenspraak met de wijkinspecteur en hebben ons cameranetwerk ingeschakeld. Op die manier hopen we een doorbraak te forceren want het gaat hier wel degelijk over sluikstorten en daar staan stevige gas-boetes op. Het is sowieso wansmakelijk gedrag.”

Andere slachtoffers mogen zich nog steeds melden bij de politie of via het meldpunt 1777. “Houdt vooral de datum en het uur van je ontdekking goed bij”, raadt de woordvoerder nog aan. “Hoe meer exacte data we hebben, hoe groter de kans dat we de dader kunnen opsporen via camerabeelden.”

(Annelies Nollet)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.