Wie is de ‘plantenpyromaan’ van De Panne?

Onbekenden hebben al enkele keren vegetatie in brand gestoken. © Benny Proot
Redactie KW

Langs het Artiestenpad, dat kronkelt tussen het Calmeynbos en de begraafplaats in De Panne, moest de brandweer al zeven keer ter plaatse komen om smeulend groen te blussen. “Omdat we een patroon vaststellen in de brandhaarden zijn we samen met het parket een onderzoek gestart”, zegt Nicholas Paelinck, zonechef van de politie Westkust.

Wie schept er genoegen in het laten branden van groen? Heeft De Panne te maken met een plantenpyromaan? Het zijn vragen waarop de politie Westkust nog geen antwoord heeft. “Tussen 31 juli en 8 augustus noteerden we zes vaststellingen van brandstichting en één keer flakkerde die opnieuw op. De brandweer is dus zeven keer ter plaatse moeten komen”, doet Nicholas Paelinck het relaas.

“Aanvankelijk dachten we dat het door de droogte kwam, maar na een paar vaststellingen merkten we een patroon op. Daarom hebben we een oproep naar getuigen gelanceerd. Langs het Artiestenpad staan geen huizen maar het pad wordt wel vaak gebruikt door wandelaars en fietsers. Het zijn geen grote brandhaarden, maar telkens kleine stukjes vegetatie van een paar vierkante meter die in brand werden gestoken met onder meer karton of kaarsvet. Het is vooral de herhaling die ons verontrust. Er is een proces-verbaal opgesteld. Samen met het parket voeren we een onderzoek.”

Verscherpte controle

Burgemeester Bram Degrieck (Het Plan-b) spreekt van een groot geluk dat de vlammen niet zijn overgeslagen naar het Calmeynbos.

“Door de droogte zou dat best mogelijk geweest zijn. Vandaag (vrijdag) heeft het geregend dus dat risico is nu kleiner. We roepen onze inwoners op om eventuele tips meteen door te bellen naar de lokale politie. Momenteel liggen alle pistes open. Er is nog geen gevaar voor de buurt omdat er niemand langs het pad woont. Het is trouwens onmogelijk om zo’n groot gebied af te sluiten, maar we houden wel verscherpte controle. We hebben daarover een akkoord met het Agentschap Natuur en Bos dat zijn boswachters heeft verwittigd. Uiteraard is ook de politie extra alert.”

Begraafplaats

De brandhaardjes situeerden zich telkens langs het Artiestenpad, maar volgens zonechef Paelinck zijn er geen vaststellingen van vandalisme of brand op de begraafplaats zelf. “Op de begraafplaats deden we nog geen vaststelling. Of het in brand steken van vegetatie uitzonderlijk is? Het gebeurt wel eens dat spelende kinderen een brandje stichten in het gras, maar hier is er sprake van een patroon en dat maakt het bizar.”

(GUS)

Wie verdachte bewegingen ziet of tips heeft over een vermoedelijke dader kan die melden op 058 53 30 00.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier