West-Vlaanderen blijft hotspot voor mensensmokkel

© BELGA
Laurens Kindt

Onze provincie blijft een hotspot voor mensensmokkelaars. Dat blijkt uit het jaarrapport van Myria, het federaal migratiecentrum, dat vandaag voorgesteld werd. Vorig jaar werden in West-Vlaanderen 170 inbreuken rond mensensmokkel vastgesteld, waarvan 87 in Brugge. Alleen de provincie Oost-Vlaanderen scoort nog hoger.

Uit het rapport van Myria blijkt dat het fenomeen ‘mensenhandel’ daalt, terwijl ‘mensensmokkel’ exponentieel stijgt. “Het aantal door de politie geregistreerde misdrijven is verdrievoudigd tussen 2012 en 2016. Het gaat vooral om de gerechtelijke arrondissementen gelegen langs de E40 (Brussel, Gent, Brugge)”, klinkt het in het rapport. Vorig jaar werden in West-Vlaanderen 59 inbreuken rond mensenhandel genoteerd, terwijl er 170 inbreuken rond mensensmokkel vastgesteld werden. In heel België waren er 805 inbreuken rond mensensmokkel, wat maakt dat maar liefst één vijfde van de inbreuken in West-Vlaanderen vastgesteld werd.

Sociale media

Dit jaar focust het rapport van Myria op de rol van internet en de sociale media op de wereld van mensenhandel en mensensmokkel. Zo blijkt dat sociale media als Facebook, Instagram, WhatsApp maar ook applicaties zoals Google Maps druk gebruikt worden door mensensmokkelaars, vluchtelingen, mensenhandelaars en dus ook door de politiediensten die deze fenomenen bestrijden. De Europese politiedienst Europol kon 17.000 smokkelaars traceren die Facebook gebruikten voor hun smokkelactiviteiten naar de Europese Unie. Mensensmokkelaars bieden via Instagram smokkelreizen aan naar Europese steden via officieuze reisagentschappen. Maar ook vluchtelingen die zonder smokkelaar naar Europa willen reizen, vinden hun gading op sociale media. Zo bestaan er op WhatsApp chatgroepen die tips delen over smokkelroutes, grensgebieden, transportmiddelen en de contactgegevens van smokkelaars voor ‘moeilijke stukken in het traject’. Onderweg naar Europa navigeren migranten met Google Maps.

Ook de politie maakt ondertussen gebruik van sociale media om zowel mensensmokkel als -handel te bestrijden. Zo kon de politie in een Brugs dossier via onderzoek op Facebook de ware identiteit van een Iraakse mensensmokkelaar achterhalen. De man gebruikte een valse naam op zijn Facebookprofiel, maar zette er wel een echte foto op. Die foto kon gelinkt worden aan het dossier van een Iraakse mensensmokkelaar, wiens naam wél gekend was bij de politie.

Myria concludeert dan ook dat de diverse politiediensten meer middelen en meer opleiding moeten krijgen om actief onderzoek te voeren op internet en sociale media. Myria pleit ook voor een betere, gestructureerde samenwerking met sociale media als Facebook.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier