Werkstraf voor banale ruzie die hersenbloeding veroorzaakte

Redactie KW

Een 29-jarige Pittemnaar is door de Brugse strafrechter veroordeeld tot 120 uur werkstraf voor opzettelijke slagen en verwondingen tijdens een verkeersruzie. Het slachtoffer liep een hersenbloeding op en verblijft na ruim vijf maanden nog steeds in een revalidatiecentrum.

Op 13 april verleende D.V. (39) in de buurt van zijn woning in Pittem geen voorrang aan twee fietsers. Tijdens het daaropvolgende conflict met de fietsers kwam het slachtoffer tegen de grond terecht. V. ondervindt nog altijd de gevolgen van de hersenbloeding die hij toen opliep. Hij verblijft nog steeds in een revalidatiecentrum en heeft bijvoorbeeld hulp nodig om zich aan te kleden.

Volgens de burgerlijke partij gaat het om een duidelijk geval van zinloos geweld, waarbij meermaals op het hoofd van het slachtoffer werd geschopt en geslagen. De advocate van V. hekelde ook de houding van de fietsers. “Ze lieten hem gewoon voor dood achter en gingen op café nog een paar spelletjes darts spelen.”

Het openbaar ministerie vroeg daarentegen aan de rechter om niet blind te zijn voor de rol van het slachtoffer. Volgens de procureur is er bovendien geen bewijs van slagen of schoppen tegen het hoofd. “Zijn handelingen waren eerder beperkt, maar hebben wel grote gevolgen. Ik kan me vinden in een werkstraf”, aldus Manuel Manderick.

Ook de verdediging vroeg om een werkstraf. Meester Luc Arnou wierp bovendien op dat de feiten werden uitgelokt door het manoeuvre en de houding van de dronken bestuurder. De beklaagde gaf naar eigen zeggen enkel een duw. “Ik mocht die duw niet gegeven hebben. Ik vind het spijtig dat hij zo slecht is neergekomen, maar dat hoorde ik pas later via sociale media”, zei S.V. op de zitting.

De rechter veroordeelde S.V. uiteindelijk tot 120 uur werkstraf. Als hij die straf niet of onvolledig uitvoert, hangt hem alsnog tien maanden cel boven het hoofd. Aan het slachtoffer moet hij een voorlopige schadevergoeding van 10.000 euro betalen. Er werd een deskundige aangesteld om de precieze schade te bepalen.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier