Werknemers stelen ruim 2.000 flessen whisky en vodka in bioboxen bij Lidl

De beide beklaagden zaten twee tot drie maanden in voorhechtenis. © Getty Images
Redactie KW

Een werknemer in het distributiecentrum in Gullegem (Wevelgem) en een vrachtwagenchauffeur die wat centen wilden bijverdienen. Meer was er niet nodig om bij warenhuis Lidl ruim 2.000 flessen whisky en vodka te stelen. Tot het duo betrapt werd. Ze moesten zich maandag voor de rechter verantwoorden en riskeren 2 jaar cel.

Zowat een jaar lang konden Martin V. (43) uit Gent en Aldam T. (40) uit Menen ongestoord hun gang gaan. Tot het bij Lidl begon te dagen dat er toch wel veel whisky en vodka van de radar verdween. Op 26 augustus 2019 kon het duo op heterdaad betrapt worden toen er 720 flessen onderschept konden worden. Ze stonden klaar in een biobox om op een vrachtwagen geladen te worden.

Lucratieve handel

De bioboxen, die bij Lidl gebruikt worden voor de gescheiden ophaling van organisch afval, speelden een cruciale rol in het plannetje van het duo. Aldam T. verstopte met de regelmaat van de klok kartons met flessen William Lawsons-whisky en Eristoff-vodka in een biobox op een donker plaatsje van het distributiecentrum van Lidl in Gullegem.

Met chauffeur Martin V. sprak hij dan af wanneer ze opgehaald konden worden. De buit keerde terug naar de woning van Aldam T. in Menen en werd uiteindelijk aan spotprijzen verkocht in het Brusselse nachtwinkelmilieu. Martin V. gaf toe dat hij tien- tot twaalfduizend euro aan het lucratieve handeltje verdiende en dat de winst 50-50 met Aldam T. werd gedeeld.

De twee werknemers vlogen twee tot drie maanden in voorhechtenis. Ze schoven de schuld in elkaars schoenen. “Aldam had een ondergeschikte rol”, vond advocaat Thomas Vandemeulebroucke. “Hij was voor Martin maar de ‘Lidl-laadboy’, zo bleek uit de contacten in zijn gsm. Hij verdiende er ook maar 3.000 euro aan.”

Werkstraf

De twee maanden die Aldam in voorhechtenis vloog, waren voor de man van Tsjetsjeense afkomst een harde noot om te kraken. “Hij geeft boksles aan kansarme kinderen in Menen en wil een voorbeeld zijn.” Hij vroeg een werkstraf te mogen uitvoeren.

“Het was Aldam die hem aansprak en vroeg of hij mee wilde doen”, aldus Martin V. “Hij vertelde dat de goederen anders toch in de vuilnisbak zouden belanden. Na een tijdje had ik wel door dat dit niet het geval was. Mijn grootste straf heb ik al gehad: drie maanden in de cel en verantwoording moeten afleggen aan mijn gezin.” Ook hij vroeg een werkstraf te mogen uitvoeren.

De distributiepartner van Lidl vroeg een schadevergoeding van zo’n 64.000 euro. Vonnis op 19 oktober. (LSi)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier