Werden asielzoekers vier dagen gegijzeld in flat in Oostende?

Vier asielzoekers beweren dat ze vier dagen gegijzeld werden in een appartementsgebouw in Oostende door mensensmokkelaars. Twee verdachten werden al opgepakt, maar de politie zoekt nog naar de hoofdverdachte.

De politie is op zoek naar een mensensmokkelaar die vier slachtoffers een viertal dagen opsloot in een appartementsgebouw in Oostende. Twee vermeende kompanen werden afgelopen week opgepakt. Eén van hen werd gisteren al opnieuw vrijgelaten. De andere blijft in de cel. De speurders hopen dat hij hen naar de hoofdverdachte kan leiden. “Maar dat zou geen argument mogen zijn om iemand in de gevangenis te houden”, zegt zijn advocaat Danny Francet.

Twee bevriende twintigers

De slachtoffers kwamen een tijdje geleden aan in een asielcentrum in Wallonië. Daar dienden ze dan ook klacht in voor feiten van in oktober vorig jaar. Ze werden toen van Calais naar Zeebrugge gesmokkeld. Maar er liep iets mis en de mensensmokkelaar nam hen mee naar een appartementsgebouw in de Ooststraat in Oostende. Daar werden de vier slachtoffers, twee mannen en twee vrouwen, vier dagen tegen hun wil opgesloten.

De hoofdverdachte is nog niet gevat, maar de politie kon maandag wel twee jonge Afghanen arresteren. Het gaat om twee vrienden van 22 en 21 jaar. Zij woonden in de periode waarover de slachtoffers spreken allebei in het bewuste appartement. Ondertussen zijn ze wel opnieuw verhuisd.

Aanhouding tweede verdachte verlengd

De twee werken allebei in ons land en zijn volgens hun advocaten al goed geïntegreerd. Ze hebben allebei ook nog een blanco strafblad. Ze verschenen vandaag voor de raadkamer in Brugge. Die besliste om één van hen al vrij te laten. “Uit niets bleek dat mijn cliënt iets met die feiten te maken hebben”, zegt zijn advocaat Yen Buytaert. “Hij woonde op dat adres, maar hij werd door geen enkel slachtoffer herkend. En ook uit het telefonisch onderzoek bleek dat hij geen contact had met de hoofdverdachte.”

Net daardoor werd de aanhouding van de tweede verdachte gistermorgen verlengd. Uit het telefonisch onderzoek blijkt namelijk dat hij wel contact had met de verdachte. “Maar mijn cliënt houdt de lippen stijf op elkaar”, zegt zijn advocaat Danny Francet. “En dat is zijn goed recht. Maar hem daarom in de cel houden zou niet mogen. Hij heeft contact gehad met die man, maar heeft met die feiten niets te maken.”

(TLG)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.