Weer graffiti op begraafplaats van Kemmel

Vandalen hebben weer graffiti op de muren van de Kemmelse begraafplaats gezet. © Eric Flamand
Redactie KW

Op de begraafplaats van Kemmel in de Nieuwstraat werd graffiti ontdekt op de muren van de afscheidsruimte. Dezelfde tekens werden ook aangetroffen op een verkeerspaal in de Reningelststraat in het dorp. Het is de tweede keer dat graffiti gespoten wordt op de Kemmelse begraafplaats. De verdachte van een paar jaar terug verschijnt binnenkort voor de rechtbank. Schepen Jean-Pierre Geelhand sluit uit dat die verdachte nu opnieuw de dader zou zijn.

Jean-Pierre Geelhand bezocht woensdagavond nog de grafsteen van een overledene. Op donderdagmorgen werd de graffiti ontdekt door werknemers die de haag kwamen scheren. “Ik ga er dan ook van uit dat de graffiti aangebracht werd in de nacht van woensdag op donderdag. Ikzelf zie geen betekenis in de cijfers en letters.”

Bedreigingen

In 2019 had de graffiti wel een duidelijke boodschap, er werden bedreigingen geuit aan de toenmalige uitbaatster van de frituur en haar Koerdische huisgenoot. De graffiti werd toen met veel moeite verwijderd en voor een kost van 7.500 euro. “Toen behandelden we de afscheidsruimte met een product waardoor we nu wat minder arbeidsintensief te werk zullen moeten gaan. Na het weekend wordt daarvan werk gemaakt.”

Zonder is gezonder-award

De begraafplaats kreeg nu 3 jaar geleden de titel van de beste begraafplaats van Vlaanderen en dit van de Vereniging voor Openbaar Groen (VVOG) die de wedstrijd Groene Lente organiseerde. Daarnaast kreeg de gemeente ook de ‘zonder is gezonder’-award voor de inspanning van de gemeente om het openbaar domein goed te beheren zonder herbiciden te gebruiken. Op het hellend terrein van de begraafplaats werden verschillende elementen aangebracht als een watervlak en zandgraven. Beneden het terrein werd een mooie afscheidsruimte ingericht met een treffende haiku van de Heuvellandse bergdichter. De afscheidsruimte geeft uit op een waterpartij.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier