Walter Van Steenbrugge is de nieuwe advocaat van Kasteelmoordbeklaagde Evert de Clercq

© BELGA
Laurens Kindt

Evert de Clercq, de man uit het Zeeuws-Vlaamse IJzendijke die in april nog 27 jaar cel kreeg voor zijn rol in de Kasteelmoord, heeft een nieuwe advocaat onder de arm genomen. De bekende strafpleiter Walter Van Steenbrugge zal voortaan samen met zijn Amsterdamse confrater Sidney Smeets de verdediging voeren.

Vrij snel na het vonnis in april, waarbij Evert de Clercq samen met dokter André Gyselbrecht uit Ruiselede de zwaarste straf van 27 jaar cel kreeg, tekende de Zeeuws-Vlaming beroep aan tegen de uitspraak. Hij had aan de rechtbank in Brugge dan ook de vrijspraak gevraagd omdat hij volgens hem niets met de zaak te maken had.

“Behalve één telefoontje naar Pierre Serry, vijf maanden voor de moord, is er geen enkele aanwijzing naar Evert de Clercq. Een aanwijzing is dan nog geen bewijs”, pleitte zijn toenmalige advocaat Thomas Gillis. Ondanks het bevlogen pleidooi van de Gentse advocaat kreeg de Clercq echter de volle laag van de rechtbank. “Derde beklaagde is de man die op verzoek van Pierre Serry een huurmoordenaar zocht en vond en die er veel geld aan verdiende. Hij werkte geenszins mee aan het onderzoek, ontkende formeel, deed alles steevast af als ‘larie en apekool’ en lachte met justitie”, schreven de drie rechters letterlijk in hun vonnis.

“Derde beklaagde pleegde de feiten zonder scrupules en uitsluitend uit winstbejag. Hij betoonde geen enkele vorm van empathie voor de familie van het slachtoffer. Derde beklaagde weigerde mee te werken aan een moraliteitsonderzoek en aan een psychiatrisch onderzoek. Uit de gegevens van het strafdossier kan worden afgeleid dat Evert De Clercq een beroepscrimineel is, een gewiekst persoon die professioneel tewerk gaat en goed weet wat hij moet doen om zijn sporen zo beperkt mogelijk te houden en aldus onder de radar van politie en justitie te blijven. Wanneer dit opzet door anderen lijkt te mislukken, schrikt hij er niet voor terug die te bedreigen en te intimideren noch om bevriende personen te manipuleren en als ‘getuigen’ te laten fungeren”, klonk het voorts.

Vandaag verscheen Evert de Clercq voor de Gentse kamer van inbeschuldigingstelling. Zijn nieuwe advocaat Walter Van Steenbrugge vroeg er om, in afwachting van het proces, zijn cliënt voorlopig vrij te laten. De KI heeft het verzoekschrift evenwel afgewezen. Evert de Clercq blijft dus voorlopig in de cel.

Wanneer de zaak ten gronde in beroep gepleit zal worden, is nog niet bekend.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier