Wagen van voetbalscheidsrechter beschadigd na match in derde provinciale

Redactie KW

Een voetbalscheidsrechter heeft klacht tegen onbekenden ingediend omdat de carrosserie van zijn wagen na de wedstrijd van afgelopen zondag bekrast en ingedeukt werd. “Ik kan niets bewijzen. Maar ik hoorde de spelers wel onderling over mijn wagen bezig”, zegt hij.

De auto van scheidsrechter Alexander Van Parys (37) werd na zijn wedstrijd in Loppem zondagmiddag beschadigd door onbekenden. Twee stevige deuken en heel wat diepe krassen. En dat nadat hij zowat een helee wedstrijd door de spelers en supporters van één van beide ploegen bedreigd werd. “Als je zijn auto vindt, moet je je vooral niet inhouden”, werd er volgens de ref zelfs even gezegd. Hij gaat er dan ook van uit dat hij niet ver moet zoeken naar de daders. “Ik ben ermee naar de politie gestapt. En zij zijn het echt wel aan het onderzoeken. Ik heb uiteraard mijn vermoedens, maar voorlopig heb ik geen bewijs”, zegt hij.

De wedstrijd in kwestie ging zondagmiddag in derde provinciale door tussen SV Loppem en SK Spermalie-Middelkerke. De tweede tegen de laatste in de stand. En dat liet zich al snel voelen. Want na vijf minuten stond de thuisploeg al 2-0 voor. Het signaal voor de spelers en supporters van Spermalie om zich te roeren. Kop van jut: scheidsrechter Alexander Van Parys. “Er was nog geen enkele discutabele fase geweest. Maar zowel de spelers, de trainers als de supporters keerden zich tegen mij. Daar kwamen zelfs bedreigingen bij”, zegt Alexander.

De scheidsrechter legde de wedstrijd na 35 minuten even stil. Hij wilde de gemoederen laten bedaren. “Ik hoorde de spelers van de uitploeg in de kleedkamer wel tegen elkaar bezig. Ze hadden het over mijn auto. Ik heb dat op dat moment zelfs nog in mijn notitieboekje genoteerd.”

Wagen van voetbalscheidsrechter beschadigd na match in derde provinciale

Uiteindelijk ging de match door en die eindigde op 9-0. Spermalie ontving ook nog twee rode kaarten. En de scheidsrechter moest het ook de ganse tweede helft verder ontgelden. “Ik ben al 19 jaar scheidsrechter, maar nog nooit moest ik een wedstrijd stilleggen. Ik kan normaal wel wat hebben. Maar de dreigementen gingen er over. Ik mocht zogezegd niet te dicht bij de kant komen. Of na de match in de kantine komen. Want dan zouden ze niet voor de gevolgen instaan.”

Na de wedstrijd ontweek Alexander de supporters dan ook. Hij ging naar huis en merkte daar uiteindelijk de schade aan zijn wagen op. Hij stapte naar de politie en stelde ook een verslag voor de voetbalbond op. “Ik doe dit eigenlijk voornamelijk voor mijn jongere collega-scheidsrechters. Ik kan dit wel plaatsen. Maar als dit met een jonge gast van 20 jaar gebeurt, dan houdt die er onmiddellijk mee op. En er zijn al zoveel scheidsrechters die stoppen. Door zo’n wanpraktijken vraag je je nu eenmaal soms af waarom je het nog zou doen.”

De voorzitter van SK Spermalie was woensdag officieel nog niet op de hoogte van de beschadigingen aan de wagen. Hij betreurt hoe dan ook wat er gebeurde. “Ik vind het erg voor hem dat zijn wagen beschadigd is. Maar ik durf er mijn hand voor in het vuur steken dat dit niemand van SK Spermalie geweest is. En als toch zou blijken dat dat wel het geval was, dan zullen er zware sancties genomen worden“, zegt Nathaniël Devey. Volgens hem was er inderdaad wel wat te doen over de scheidsrechter. “Maar van iemand zijn spullen moet je afblijven. We zullen nu eerst het onderzoek afwachten, want wij kregen alleszins nog geen uitnodiging van de politie. Wij dragen respect als club hoog in het vaandel. Net daarom ben ik ervan overtuigd dat niemand van ons dit gedaan heeft.”

Wagen van voetbalscheidsrechter beschadigd na match in derde provinciale

(TL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier