Wagen met arsenaal aan attributen voor mensensmokkel onderschept

Er worden regelmatig controleacties uitgevoerd in de strijd tegen mensensmokkel. © BELGA
Redactie KW

De politie heeft zaterdagnacht een Fransman (38) opgepakt in De Panne na sterke vermoedens over mensensmokkelactiviteiten. Een patrouille deed zijn voertuig stoppen voor een controle en trof rubberboten, opblaaspompen, buitenboordmotoren, reddingsvesten en jerrycans aan in de laadruimte.

“De man werd prompt van zijn vrijheid beroofd. De Federale Gerechtelijke Politie van West-Vlaanderen werd verwittigd en de verdachte werd verhoord door leden van het team mensensmokkel. De onderzoeksrechter van Brugge heeft de man aangehouden op verdenking van mensensmokkel”, zegt procureur Frank Demeester van het parket van Brugge.

Weersomstandigheden

“Mensensmokkelorganisaties gaan goed georganiseerd te werk en houden de toestand van de Noordzee scherp in het oog. Wanneer de weeromstandigheden gunstig zijn, stellen zij alles in het werk om vluchtelingen met kleine opblaasbare bootjes op de Noordzee te duwen.”

“Dat gebeurt bijna altijd aan de Noord-Franse kust. Mensensmokkelaars die dezelfde activiteiten ontwikkelen ter hoogte van de Belgische kust, lopen het risico tot zware gevangenisstraffen te worden veroordeeld. Eind juni werd verscheidene leden van een criminele smokkelorganisatie veroordeeld tot celstraffen van 12, 8 en 6 jaar”, waarschuwt de procureur.

Meerdere voertuigen onderschept

“De politiezone Westkust houdt al verscheidene maanden de grensregio goed in de gaten en probeert alle verdachte bewegingen van voertuigen te detecteren. Zo konden al diverse voertuigen door de patrouilles onderschept worden, waarbij die voertuigen volgeladen waren met materiaal dat kon worden gebruikt voor feiten van mensensmokkel”, besluit Demeester.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.