Waarom werd Gerdy (53) door zijn verloofde gedood? Reconstructie moet duidelijkheid brengen

Laurens Kindt

Het gerecht houdt momenteel een reconstructie van de moord op Gerdy Delannoy (53) in Ingelmunster in februari. Het motief voor de moord is nog steeds onduidelijk.

De moord dateert van de nacht van donderdag 27 op vrijdag 28 februari van dit jaar. In hun karige huurwoning in de Lysbrugstraat in Ingelmunster kwam het die nacht tot een hevige ruzie tussen het koppel Gerdy Delannoy en Steven M. De twee waren samen sinds de zomer van 2019 maar hadden grote plannen. In september zou hun liefde bezegeld worden met een huwelijk en een groot feest in het Bierkasteel maar zover kwam het uiteindelijk niet. Die fatale avond gingen ze eerst gezellig eten in restaurant Martess in Izegem waarna het koppel naar café ‘t Plectrum op de Markt in Izegem trok.

Rake klappen

Een taxichauffeur kwam hen daar omstreeks drie uur ophalen en bracht ze naar huis. Daar liep het mis. Tijdens een hevige ruzie kwam het tot duw- en trekwerk. Er vielen ook rake klappen en er werd ook gestampt. Uiteindelijk belde Steven M. rond 4.30 uur in de ochtend de hulpdiensten. Toen die arriveerden, was er voor Gerdy Delannoy geen hulp meer mogelijk. De man bleek al overleden te zijn. Tegen de politie, die meteen ter plaatse kwam, veinsde Steven M. eerst nog dat hij niets met de feiten te maken had. Pas enkele dagen later, na confrontatie met de eerste gegevens uit het onderzoek, ging hij door de knieën en legde hij bekentenissen af.

Straat afgesloten

Na een dik half jaar onderzoek achtte onderzoeksrechter Steven Vancraeyveldt de tijd rijp om een wedersamenstelling van de feiten te organiseren. Daarvoor werd de smalle Lysbrugstraat in Ingelmunster dinsdag helemaal afgesloten. Normaal gezien wordt de weg druk gebruikt door de klanten van schoenenzaak Devolder maar door de geldende coronamaatregelen was dat vanzelfsprekend niet het geval. Rond 13.30 uur werd Steven M. de woning binnengeleid, in aanwezigheid van zijn advocaat Filip De Reuse. Ook de onderzoeksrechter, de speurders, de parketmagistraat, een wetsdokter en een gerechtspsychiater zijn aanwezig.

Motief onduidelijk

Eenmaal binnen moest Steven M. tonen hoe het die avond allemaal verlopen was. De hele reconstructie wordt gefilmd zodat de beelden achteraf gebruikt kunnen worden op een eventueel assisenproces. Over het concrete motief bestaat nog enige onduidelijkheid. De verdachte zou sinds de feiten een ‘black-out’ hebben over de reden van de ruzie en waarom de stoppen bij hem zijn doorgeslagen. Of de reconstructie van de feiten zal kunnen doen schijnen in dit zwarte gat is onduidelijk.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.