Vuistslag na racistische verwijten tijdens cafévoetbalwedstrijd kan vier maanden cel kosten

Een Meulebekenaar van Turkse origine riskeert vier maanden cel voor een vuistslag aan een tegenspeler na een voetbalwedstrijd. Naar eigen zeggen was hij opgehitst door racistische verwijten. “Maar die vuistslag heb ik niet gegeven.”

Op 30 september 2017 speelde Meulebekenaar Erol Y. (32) voor Osmanli Diamohk een uitwedstrijd bij Batavia in Tielt. De wedstrijd tussen de twee cafévoetbalploegen verliep zonder incidenten tot Y. de 0-2 scoorde. Enkele supporters van de thuisploeg riepen “vuile Turk” en maakten oerwoudgeluiden.

Toen de wedstrijd, die eindigde op 3-2, werd afgefloten stormde Y. af op de Batavia-supporters af en deelde aan een van hen een duw uit. Andere spelers kwamen tussenbeide en konden de gemoederen bedaren. Maar een speler van Batavia werd op zijn weg naar de kleedkamers alsnog langs achteren aangevallen en kreeg een vuistslag in het gezicht. De man raakte twee voortanden kwijt en stelde zich donderdag burgerlijke partij in de Brugse strafrechtbank, waar Erol Y. zich moest verantwoorden. “Ik begrijp waar zijn kwaadheid vandaan kwam, maar zijn reactie wat totaal buiten proportie”, stelde het slachtoffer.

Hoewel twee getuigen Y. aanwezen als de dader ontkent hij de vuistslag met klem. “Na die duw was voor mijn cliënt de kous af”, stelde advocate Valerie Soenen. “Hij wandelde terug naar de kleedkamers en heeft niets met die vuistslag te maken. Die getuigen hebben enkel gezien dat mijn cliënt opgehitst was, maar de vuistslag zelf zag niemand. Mijn cliënt moet dan ook worden vrijgesproken op basis van twijfel.” Het parket vorderde vier maanden cel voor Y.

De rechter doet uitspraak op 24 oktober.

(AFr)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.