Vuilnismannen rijden thuisverpleegkundigen klem nadat ze hen verwarren met oplichtsters

Deze opsporingsfoto, waarbij de twee nepverpleegsters gespot werden door een camera, werd verspreid. De twee dievegges gelijken in de verste verte niet op de twee verpleegkundigen die in Izegem gewoon hun werk deden.
Wouter Vander Stricht

Thuisverpleegkundige Michèle Spotbeen en haar collega werden woensdagmorgen in Emelgem (Izegem) door enkele vuilnismannen klem gereden. De vuilnismannen dachten te maken te hebben met twee nepverpleegsters waarvoor de dag voordien gewaarschuwd werd in het VTM-opsporingsprogramma Faroek. Maar die nepverpleegsters zijn actief in Limburg en lijken ook in de verste verte niet op Michèle en haar collega Sybille. “Je kunt niet voorzichtig genoeg zijn, maar die vuilnismannen reageerden ook vrij arrogant toen wij trachtten te bewijzen dat we wel degelijk echt aan het werk waren. En ons klem rijden was er toch ook wat over.”

Het incident gebeurde woensdagmorgen tussen 8.30 en 9 uur in Emelgem, deelgemeente van Izegem. Michèle Spotbeen is sinds een jaar aan de slag in de thuisverplegingspraktijk van Goedele De Meester uit Emelgem. “Wij zijn actief in heel groot-Izegem. Woensdag was ik onderweg met een nieuwe collega, die ik een van onze verpleegroutes leerde kennen. In de Prinsessestraat kruisten we al de vuilniswagen, in de Kouterweg werden we al een eerste keer benaderd door de vuilnismannen die vroegen wat we daar deden. Ik legde uit dat wij verpleegsters zijn en gewoon aan het werk waren. In de Hugo Verrieststraat wat verderop parkeerde ik mijn wagen omdat ik een telefoontje moest plegen. De vuilnismannen reden hun wagen zodanig dat wij helemaal geblokkeerd stonden. Aan de hand van mijn patiëntenlijst probeerde ik aan te tonen dat wij wel degelijk verpleegkundigen zijn. Meer konden we ook niet doen.”

Het thuisverplegingsteam van Goedele De Meester, met Goedele uiterst links en Michèle Spotbeen uiterst rechts. Nieuwe collega Sybille was toen nog niet in dienst.
Het thuisverplegingsteam van Goedele De Meester, met Goedele uiterst links en Michèle Spotbeen uiterst rechts. Nieuwe collega Sybille was toen nog niet in dienst.© Stefaan Beel

“De mannen waren ook vrij arrogant in hun bewoordingen. Blijkbaar hadden ze via het opsporingsprogramma Faroek gezien dat in Limburg een duo zogenaamde verpleegsters huis aan huis gingen, maar eigenlijk oplichtsters waren die bejaarde dames bestalen. Maar ten eerste is dat aan de andere kant van Vlaanderen, ten tweede gelijken wij twee ook fysiek totaal niet op die meisjes. Het gaat daar om twee twintigers die donkerharig zijn. Zelf ben ik een brunette en mijn collega is blond. We zijn beiden 40 jaar, misschien moeten we ons nog gevleid voelen dat ze ons voor twintigers hielden.”

Politie op hen afgestuurd

Uiteindelijk raakten Michèle en collega Sybille na een tiental minuten uit de omklemmende situatie en deden ze verder hun ronde. Maar nog was de kous blijkbaar niet af. “Ik was ondertussen bij een patiënt in de Prinsessestraat. Ik moest de dame wassen en ze zat er helemaal naakt toen de bel ging. De inwonende dochter ging opendoen en het bleek de politie te zijn die naar ons op zoek was. Een motard en een combi, in totaal drie politiemensen, waren ter plaatse. De ene agent had mijn nummerplaat al opgezocht en had zo via mijn rijksregisternummer gezien dat ik wel degelijk een verpleegkundige ben. De agenten waren erg vriendelijk, in vijf minuten was de zaak uitgeklaard.”

De politie belde aan in de Prinsessetraat waar Michèle Spotbeen en haar collega Sybille aan het werk waren. (gf)
De politie belde aan in de Prinsessetraat waar Michèle Spotbeen en haar collega Sybille aan het werk waren. (gf)

Toch blijft Michèle wat met een onhebbelijk gevoel achter. “Aan de ene kant moet je het die vuilnismannen nageven dat ze burgerzin tonen en mensen willen behoeden voor mogelijke oplichters. Aan de andere kant was hun manier van handelen er toch wel wat over. Iemand klem rijden doe je toch niet en de manier waarop ze ons aanspraken ging ook een brug te ver.”

Zogenaamde coronatest

De politie Limburg Regio Hoofdstad (LRH) waarschuwde wel degelijk in het VTM-opsporingsprogramma Faroek dinsdagavond voor twee vrouwen, die zich midden juli uitgaven voor valse verpleegsters en bij oudere personen binnendrongen onder het mom om een coronatest af te nemen. Terwijl de vrouwen bij de bejaarden binnen waren, zochten ze naar geld en bankkaarten. De coronatesten waren uiteraard nep. Ze gebruikten gewone wattenstaafjes en staken die enkele minuten lang in de neus van hun slachtoffers.

Terwijl de ene verpleegster de valse test uitvoerde, maakte de ander dankbaar gebruik van de tijd die de test in beslag nam. “Verpleegkundigen komen nooit zomaar langs om een coronatest af te nemen. En wat deze feiten extra ernstig maakt is dat ze weliswaar een mondmasker droegen, maar geen handschoenen en geen beschermende kledij. Dat hield dus een extra risico in voor de bejaarde slachtoffers,” aldus Dorien Baens van de communicatiedienst van LRH.

In het televisieprogramma waren dinsdagavond beelden te zien van de twee verdachten, die driemaal toesloegen in hetzelfde gebouw in Hasselt en dus drie slachtoffers maakten. Verder was er een poging in Diepenbeek en nog een effectief geval in Tongeren. In Tongeren werd een vrouw effectief bestolen van haar geld en bankkaart. De vrouwen droegen witte kleren en een mondmasker.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier