VTI Brugge krijgt dieven over de vloer

Redactie KW

Dieven hebben ingebroken in de schuur van het Vrij Technisch Instituut (VTI) langs de Blankenbergse Dijk in Sint-Pieters te Brugge. Ze gingen er met een tiental werkmachines aan de haal. “Ze hebben zeker voor 5.000 euro aan spullen mee”, aldus de directeur.

De leerlingen van het zevende jaar restauratie-bouw van het VTI hebben een praktijklokaal in een historische hoeve naast de Sint-Pietersplas. Daar krijgen ze praktijklessen en restaureerden ze de hoeve ook volledig. Maar woensdagnacht kreeg het lokaal inbrekers over de vloer. Die gingen met een tiental machines aan de haal. “Het gaat voornamelijk om klein handgereedschap”, zegt directeur Jos Loridan. “Maar daar zitten wel enkele specifieke machines tussen. Zoals speciale slijpschijven die gebruikt werden voor de restauratie van het historische pand zelf.”

Opendeurdag

De daders braken een deur open en betraden het praktijklokaal van de school. Naast wat geld hadden ze het dus voornamelijk op de machines gemunt. Volgens de directeur kenden de daders de site goed. “Er is een alarm in het woonhuis. En laat dat nu het enige stuk zijn dat ze ongemoeid hebben gelaten“, aldus de directeur. “Maar wie er precies achter zit, kan ik niet zeggen. We hebben in april een opendeurdag gehad en toen was de hoeve ook te bezichtigen. Iedereen kan dat dus opgemerkt hebben.”

Serieuze kost

Voorlopig werd wat materiaal van op een andere campus overgebracht zodat de praktijklessen toch nog kunnen doorgaan. Maar de school ziet geen andere oplossing dan het dure materiaal toch opnieuw aan te kopen. “Ze hebben zeker voor 5.000 euro aan spullen mee. Dus dat is een serieuze kost die we niet hadden voorzien. Bovendien moet je dat geld nu uitgeven en sta je even ver als vorige week. Dus dat zijn zeker geen prettige kosten.”

De politie werd verwittigd en is een onderzoek gestart. Maar op camerabeelden zullen ze daarbij niet moeten rekenen.

(TL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier