Vrouw uit Oostkamp riskeert vijf jaar cel voor moordpoging met benzine

© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

Een dertigjarige vrouw uit Oostkamp riskeert vijf jaar cel voor moordpoging op haar partner. De vrouw overgoot het bed met benzine, maar ontkent dat ze haar vriend in brand wou steken. De man zelf staat mee terecht voor partnergeweld.

De feiten speelden zich af in een woning langs de Brugsestraat in Oostkamp. Na een zoveelste ruzie over haar drankmisbruik sloegen in de nacht van 16 op 17 juni vorig jaar de stoppen door bij Tayn V. Nadat haar vriend Toon V. in zijn bed was gekropen, maakte V. een fles wijn soldaat en trok ze naar het tankstation naast de deur. Daar vulde ze een plastieken fles met drie liter benzine die ze vervolgens uitgoot op en naast het bed waar haar vriend lag te slapen. De man werd echter wakker en trok V. de trap af naar de woonkamer. Met een aansteker die op de salontafel lag, probeerde Tayn V. meermaals brand te stichten, maar Toon V. kon het vuur telkens doven en sleurde de vrouw naar buiten waarna hij de politie belde.

Ze wou hem enkel een duidelijk signaal geven

Tayn V. werd gearresteerd en kwam na twee maanden voorhechtenis voorwaardelijk vrij. De zaak kwam maandag voor in de correctionele rechtbank in Brugge, waar Tayn V. zich moet verantwoorden voor moordpoging en brandstichting. De procureur vroeg vijf jaar cel, waarvan een deel met probatievoorwaarden. Volgens de verdediging handelde V. niet met voorbedachte rade en zou Toon V. haar die avond eerst hebben aangevallen. “Mijn cliënte kampt met psychische problemen en neemt antidepressiva en kalmeermiddelen“, stelde advocaat Dieter De Fauw. “Zij en haar partner hadden heel vaak ruzie en die avond was dat niet anders. De ruzie liep uit de hand waarop de vriend mijn cliënte in de zetel probeerde te wurgen. Maar hij loste zijn greep en ging vervolgens slapen. Dat was voor mijn cliënt de spreekwoordelijke druppel, want haar vriend was wel vaker agressief. Onder invloed van alcohol en medicatie pleegde ze vervolgens de feiten. Maar ze had die zeker niet gepland en ze wou evenmin haar partner doden. Ze wou hem enkel een duidelijk signaal geven. Met een effectieve celstraf is ze zeker niet gebaat. Zij moet verder behandeld worden.”

Slaande ruzies

Toon V. eist als burgerlijke partij een morele schadevergoeding van 2.500 euro. Hij moet zich evenwel ook verantwoorden voor slagen en verwondingen aan zijn ex. “Het is een leugen dat mijn cliënt zijn vriendin eerst fysiek had aangevallen en probeerde te wurgen“, stelde advocaat Tobias Valcke. “Het klopt wel dat er vaak slaande ruzies waren. Die gingen altijd over het alcoholmisbruik van mevrouw, die trouwens altijd agressief werd als ze gedronken had. Hopelijk kan een opschorting volstaan.” De uitspraak volgt op 4 december.

(AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier