Vrouw uit Izegem krijgt drie jaar cel voor oplichting van rijke mannen

Een 48-jarige vrouw uit Izegem is door de Brugse strafrechter veroordeeld tot drie jaar effectieve gevangenisstraf voor grootschalige feiten van oplichting. Claudia B. maakte enkele zakenmannen in totaal 1,3 miljoen euro lichter. Het openbaar ministerie had vier jaar cel gevorderd.

© Foto AF

Na haar scheiding begon de beklaagde in 2010 een relatie met een bemiddelde zakenman uit Knokke. Het koppel reisde vaak naar Nice, waar B. de smaak van het luxeleven aan de Azurenkust blijkbaar snel te pakken kreeg. Ze had voorheen een bloemenzaak in Antwerpen en overtuigde haar partner om 300.000 euro te investeren in een bloemenzaak in Nice.

Claudia B. gaf zich, net als bij al haar volgende slachtoffers, uit als beleggingsexpert en beloofde hem woekerwinsten. Maar de man zag zijn investering in rook opgaan en B. liet hem uiteindelijk vallen voor een andere Knokse zakenman, die ze opnieuw vakkundig pluimde.

Luxeleventje

Op vijf jaar tijd troggelde ze van een zevental slachtoffers ongeveer 1,3 miljoen euro af. Een fractie van het geld werd werkelijk geïnvesteerd, maar de rest werd gebruikt om haar luxeleventje in Nice en Monaco te financieren. Zo vergokte ze liefst 250.000 euro in Monegaskische casino’s en huurde ze een woning van 4.500 euro per maand. Het geleende geld werd nooit terugbetaald aan de slachtoffers. Hoeveel slachtoffers Claudia B. precies maakte is niet bekend, maar volgens het gerecht zijn het er minstens vijf in Vlaanderen. De burgerlijke partijen kregen een schadevergoeding van in totaal ruim 850.000 euro toegewezen.

Nooit de bedoeling om op te lichten

Volgens het parket deed de vrouw er alles aan om uit de greep van het gerecht te blijven. Uiteindelijk kon ze dit voorjaar na een vlucht vanuit Zwitserland in Nederland gearresteerd worden. Sindsdien zit B. in voorhechtenis.

Claudia B. houdt vol dat ze nooit de bedoeling had om de mannen op te lichten. De verdediging vroeg dan ook de vrijspraak, tot grote onvrede van de burgerlijke partijen. “Als je mensen laat investeren, dan hou je hen op de hoogte. Maar verdwijn je niet met de noorderzon“, reageerde hun advocaat Walter Van Steenbrugge.

(BELGA/AFr)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.