Vrouw uit Ingelmunster verdacht van vergiftiging zoontje

© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

Drie jaar cel, weliswaar met voorwaarden. Dat is wat een 47-jarige vrouw uit Ingelmunster riskeert omdat ze twee jaar lang bewust haar zoontje ziek maakte. Zelf ontkent ze en vraagt de vrijspraak. “Ik heb mijn zoontje niets misdaan”, klonk het.

Tussen 2010 en 2012 moest het zoontje maar liefst 38 keer in het ziekenhuis opgenomen worden. Eerst in Kortrijk, later in UZ Gent. De eerste keer was de jongen amper zeven maanden oud. Telkens voelde de jongen zich futloos en misselijk. De symptomen wezen op een vorm van ondervoeding. Een vastentest van 13 uren gaf dezelfde symptomen. In zijn urine vonden de dokters stoelgangbacteriën en antidepressiva. Omdat de dokters geen verklaring vonden voor de herhaalde klachten, rees het vermoeden van kwaad opzet en volgde een gerechtelijk onderzoek. Een huiszoeking bij mama E.D., zelf verpleegster, leverde dezelfde bacteriën op een maagsonde op. Het was ook opmerkelijk dat de gezondheidstoestand van het jongetje telkens zienderogen verbeterde als hij op de dienst intensieve zorgen lag, maar achteruit ging op een gewone kamer onder de hoede van de moeder.

Bovendien wist ze als verpleegster hoe ze haar kind ziek kon maken en hoe dit te verbergen

Volgens het openbaar ministerie lijdt Elke S. aan het syndroom van Münchhausen by proxy. Dat wil zeggen dat de vrouw haar zoontje ziek zou gemaakt hebben om daardoor zelf meer aandacht te krijgen. “Er zijn teveel toevalligheden”, vond de openbare aanklager. “Bovendien wist ze als verpleegster hoe ze haar kind ziek kon maken en hoe dit te verbergen.” Zelf ontkent de vrouw alle beschuldigingen. “Er is geen enkel materieel bewijs dat zij die feiten zou gepleegd hebben”, zegt advocaat Filip Van Hende. “Er is nauwelijks onderzoek gedaan naar de hygiëne in het ziekenhuis en het verplegend personeel dat de baxters verzorgde. Zelf tijdens de plaatsing werd het kindje ziek.”

Tijdens het onderzoek werd het jongetje geplaatst. Ondertussen woont het zoontje wel opnieuw thuis en zijn er geen gezondheidsproblemen meer. De advocaat die de belangen van het ondertussen 7-jarig jongetje verdedigde, eiste van de moeder een schadevergoeding van ruim 20.000 euro. Vonnis op 17 januari.

(LSi)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier