Vrouw kijkt ontvoerder-nepagent uit Damme opnieuw in de ogen

Redactie KW

De man die zich als politieagent uitgaf en zo een jonge vrouw in haar eigen wagen ontvoerde, werd naar de rechtbank doorverwezen. Hij excuseerde zich in de raadkamer bij zijn slachtoffer. “Hij keek recht in mijn ogen. Maar hij komt er te laat mee”, zegt ze.

“Als ik toen niet was kunnen ontkomen, zouden ze me misschien nooit meer gevonden hebben.” Febe D. (25) vertelt haar verhaal rustig. Maar ze beseft dat ze geluk heeft gehad dat ze een jaar geleden uit de klauwen kon blijven van Stijn T. (35) uit Damme.

Naar correctionele rechtbank

Stijn T. gaf zich uit als politieman, maar bond haar handen met spanbandjes vast en zette op een gegeven moment een pistool tegen haar hoofd. De raadkamer verwees hem gisterenmorgen naar de correctionele rechtbank door. Het was de eerste keer dat Febe hem terug zag sinds de feiten. “Hij excuseerde zich en keek me recht aan. Ik kon niets uitbrengen, maar wou niet weg kijken”, zegt ze.

Het verhaal van Febe klinkt als een slecht filmscenario. De jonge vrouw woonde vorig jaar nog in Assebroek en moest op tweede Kerstmis gaan werken op het postkantoor in Knokke. Ze vertrok rond 4 uur ‘s nachts en had al snel het gevoel dat ze gevolgd werd. In de Natiënlaan merkte ze dat er in de wagen in kwestie plots een blauw zwaailicht werd opgezet. “Ik had mijn gsm vast en voelde me aanvankelijk betrapt. Maar ik reed door tot die auto naast mij kwam staan aan de lichten”, zegt Febe.

Spanbandjes in plaats van handboeien

Stijn T. stapte uit – volledig in het zwart gekleed – en stelde zich voor als politieagent. Hij verzon een verhaal en zei dat Febes wagen geseind stond na een ongeval met vluchtmisdrijf. “Ik viel uit de lucht, maar stelde me verder weinig vragen. Hij vroeg me om aan de kant te gaan staan. Hij nam zijn telefoon en belde naar zijn collega’s. Zogezegd, want daar was natuurlijk niets van aan.”

Uiteindelijk stelde de nepagent voor om zijn eigen wagen te laten staan en Febe met haar wagen naar het politiekantoor te brengen. Hij vertelde haar dat zijn shift er bijna op zat en zijn collega’s de wagen zouden oppikken. Ook vond hij het nodig om Febe vanaf dan te boeien. Normaal had hij drie paar handboeien, maar door een drukke nacht moest hij ze allemaal gebruiken. Daarom moest hij spanbandjes gebruiken, zei hij.

Bedreigd met pistool

Febe werd met spanbandjes geboeid en moest op de passagiersstoel van haar eigen wagen plaatsnemen. De nepagent ging achter het stuur zitten en leek aanvankelijk naar het politiekantoor te rijden. “Maar hij was opvallend zenuwachtig. En hij viel zelfs een paar keer stil“, zegt Febe. Uiteindelijk draaide hij een parking op zo’n honderd meter van het commissariaat op. Hij maakte Febe wijs dat hij nog even zijn collega’s moest bellen en stapte uit.

“In mijn spiegel zag ik hoe hij een oranje doek nam. Toen besefte ik dat er iets niet klopte. Ik kon één hand uit de spanbandjes trekken en ben uitgestapt. Ik sloeg hem, maar hij was veel sterker dan mij. Hij trok zijn pistool en zette het tegen mijn hoofd. Ik moest de blinddoek aandoen en terug in de wagen gaan zitten. Maar dat bleek uiteindelijk mijn redding te zijn.”

“Ik weet nog steeds niet hoe ik het gedaan heb”

Febe ging terug op de passagiersstoel zitten. Zodra de deur dicht ging, kon ze op het knopje van de centrale vergrendeling drukken. “Ik weet nog steeds niet hoe ik het gedaan heb. Maar in één seconde kroop ik op de bestuurderszetel. De motor draaide nog, dus ik kon rijden. Ik probeerde hem aan te rijden en ben weggevlucht, naar mijn werk.”

Toen de politie de achtergelaten auto van Stijn T. wou gaan zoeken bleek die al weg te zijn. Hij was dus snel teruggelopen en gevlucht. Omdat hij al in de databank van de politie zat voor eerdere drugsfeiten, kon Febe hem snel op foto herkennen. Stijn T. werd uiteindelijk begin februari, iets meer dan een maand later, opgepakt. Sindsdien zit hij in de gevangenis.

Nog 2 gelijkaardige verhalen

Zodra het verhaal in de media kwam, kwamen ook nog twee andere klachten van jonge vrouwen binnen. Stijn T. had hen ook proberen te lokken door zich als nepagent uit te geven. Zij hadden hem echter snel door. Ze beschreven hem bij de politie allebei als een lookalike van politieman Dieter uit de één-soap Thuis. De Dammenaar kon uiteindelijk niet anders dan alle feiten toegeven.

Hij verklaarde dat hij Febe had meegenomen omdat hij zijn gokschulden van 300 euro wilde recupereren. Maar tijdens de feiten vroeg hij haar geen enkele keer om geld. “Wat hij écht van plan was, dat weet ik niet”, zegt Febe. “Maar ik ben wel zeker dat ik van geluk mag spreken dat ik op tijd kon ontsnappen. Anders kon ik het waarschijnlijk niet meer verder verteld hebben.”

Verboden wapens

Bij een huiszoeking bij Stijn T. trof de politie heel wat verboden wapens. Het zwaailicht dat hij gebruikte had hij bovendien met een zaklamp, een plastic doos en blauwe tape zelf gemaakt.

“Achteraf bekeken kan het stom lijken dat ik in zijn smoesjes getrapt ben. Maar hij had overal zijn antwoord klaar en had het duidelijk goed uitgedacht“, zegt Febe. De zaak komt op 7 januari in de rechtbank voor.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier