Vroedvrouw herinnert zich vrij normale bevalling

© iStock
Redactie KW

Het hof van beroep in Gent heeft de vroedvrouw ondervraagd in de zaak van een 53-jarige gynaecologe uit Oudenburg waarbij een baby overleed kort na de bevalling. De vrouw was de hele tijd bij de bevalling aanwezig, maar kreeg eigen zeggen tijdens de bevalling geen indicaties dat er iets fout aan het lopen was.

Op 4 oktober 2010 kwam het zoontje, N., van S. D. en M. G. uit Bredene ter wereld in het toenmalige Oostendse Henri Serruysziekenhuis. Het koppel had gekozen voor een onderwater-bevalling waarbij de gynaecologe, V.D. uit Oudenburg, het product oxytocine, een hormoon dat de bevalling versnelt, in een spier van de mama had ingespoten. Volgens hun advocaat kreeg de vrouw daardoor zo’n zware contracties dat het jongetje werd dood gedrukt in de baarmoeder.

De gynaecologe en haar advocaat menen dat er andere mogelijkheden zijn en vroegen de vrijspraak in plaats van de acht maand cel die ze in eerste aanleg kreeg. Het hof vroeg daarom in september het college van deskundigen om meer toelichting. Het college bleef erbij dat het toedienen van oxytocine in de spieren een risico inhoudt dat het teveel weeën teweeg brengt. Daarom is het aangewezen het intraveneus -dus via een katheder- in te spuiten. Nu werd ook de vroedvrouw ondervraagt die aanwezig was bij de bevalling. Volgens de vrouw werd geregeld naar de harttonen geluisterd om te horen of de hartslag sterk en een goede frequentie had. “Soms hadden we wel moeite om een hartslag te horen, maar dat is niet ongewoon.”

Omdat de arbeid niet liep zoals gepland, werd oxytocine ingespoten. Dat was niet haar beslissing, maar van de gynaecologe. “De bevalling verliep volgens mij vlot, maar de ene wacht wat langer dan de andere. Je kan ook het verwijt krijgen dat je te lang hebt gewacht. Je moet zoeken naar een evenwicht.” Ze blijft er ook bij dat bij die specifieke bevalling eigenlijk alles vrij normaal verliep zoals bij andere bevallingen. “Pas toen het kindje eruit kwam, zagen we dat het moeilijk gedraaid zat en zagen we dat het mis ging.”

De zaak wordt nu verder gepleit op 8 april.

(OSM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier