Vrijspraak voor vader, milde straf voor zoon na slag met kandelaar in loungebar

De beklaagde hoopte op een opschorting van straf. © Getty Images
Redactie KW

Een 27-jarige jongeman uit Kortrijk heeft van de Kortrijkse strafrechter slechts één maand voorwaardelijke celstraf en een voorwaardelijke boete van 240 euro gekregen voor een vechtpartij in loungebar Pourquoi Pas in Harelbeke. Zijn vader kreeg de volledige vrijspraak. Volgens de rechter lokte het slachtoffer de slagen uit en moet hij ook voor een deel van de schade opdraaien.

Op 19 januari 2020 vierde loungebar Pourquoi Pas haar tweede verjaardag. Aan de toog zaten Joeri F. (50) uit Zwevegem en zijn zoon Kenneth (27) uit Kortrijk al de hele avond, zonder enig probleem.

Toen Niels Debaermaeker (33) uit Harelbeke arriveerde, ontstonden de problemen. Volgens vader en zoon zocht hij amok en uitte hij minutenlang bedreigingen, daagde hij hen zelfs uit om buiten te vechten.

Kenneth F. verloor daardoor plots zijn cool en deelde rond 4.30 uur ‘s nachts een vuistslag uit. Niels Debaermaeker viel achterover. Zijn neus en oogkas bleken gebroken en hij was enkele tanden kwijt.

Uitgelokt

Vader Joeri F. bleek niet aan zijn proefstuk toe en liep de voorbije jaren al acht veroordelingen voor opzettelijke slagen en verwondingen op, maar dit keer achtte de rechter het niet bewezen dat hij slagen uitdeelde. Het was enkel zoon Kenneth die met een kandelaar toesloeg.

“Uitgelokt door de bedreigingen met een leeg glas van het slachtoffer”, vonden hij en zijn advocaat Thomas Vandemeulebroucke. De rechter volgde die redenering en deelde slechts een milde straf uit. Hij moet twee derden van de toegekende schadevergoeding betalen. Het slachtoffer moet zelf voor één derde opdraaien. (LSi)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier