Vrijspraak nadat heroïne toch gewone tabak blijkt

© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

Een man van Marokkaanse origine is door de Brugse strafrechter vrijgesproken voor het bezit van elf gram heroïne. Jaouad E. was bij verstek tot zes maanden effectief veroordeeld, maar ondertussen is gebleken dat de beklaagde alleen maar gewone tabak op zak had.

Eind 2015 werd Jaouad E. aangetroffen in het bezit van een bruin poeder. Een test in de gevangenis wees uit dat de substantie sporen van heroïne bevatte. Voor het bezit van die elf gram heroïne werd de beklaagde uiteindelijk bij verstek tot zes maanden effectieve celstraf veroordeeld. De correctionele rechtbank veroordeelde E. dit voorjaar tot een effectieve celstraf van een jaar voor enkele winkeldiefstallen. Eerder was hij in Brussel ook al tot 15 maanden gevangenisstraf veroordeeld. De beklaagde tekende verzet aan tegen alle veroordelingen, waardoor hij op 8 mei opnieuw voor de rechter verscheen in de heroïnezaak. Jaouad E. bleef op die zitting bij hoog en bij laag beweren dat hij enkel tabak op zak had. De rechter besloot een deskundige aan te stellen.

Het toxicologisch onderzoek heeft ondertussen uitgewezen dat het bruine poeder inderdaad nicotine bevatte. Van illegale verdovende middelen werd geen enkel spoor aangetroffen. De rechter sprak de beklaagde onmiddellijk vrij. Voorlopig blijft hij wel nog in de cel voor zijn andere veroordelingen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier