‘Vriendelijke’ zorgkundige steelt duizenden euro’s bij bejaarde patiënten

© (Foto TP)
Redactie KW

Verschillende oudere zorgbehoevenden uit de streek werden de voorbije jaren geconfronteerd met een lege portefeuille na hun dutje, bad of scheerbeurt. Uiteindelijk bleek een jonge zorgkundige achter de diefstallen te zitten toen ze hen te pas en te onpas bezocht. Met leuke selfies en verrassende koffiebezoekjes probeerde ze het vertrouwen van de families te winnen, maar wanneer argwanende familieleden vallen opzetten, liep ze tegen de lamp. Ze riskeert nu een effectieve celstraf en boete. De vrouw blijft de meeste feiten ontkennen.

“Zij leek ons een jonge onschuldige vrouw, toen ze opa tussen 1 maart en 18 oktober 2018 elke dag kwam verzorgen als medewerker van het Wit-Gele Kruis”, vertellen de drie dochters van Emile Muylle (90) uit Ieper. “Zij was altijd heel vriendelijk en deed haar werk goed. Achteraf gezien deed ze wel vreemde dingen: nog voor haar diensturen al om 6 uur toekomen, opa alleen in bad laten zitten én op onverwachte momenten even binnenspringen om koffie te zetten of het toilet te gebruiken.”

Intussen weten ze dat de vrouw tijdens die momenten in de schuiven van opa zat, op zoek naar geld. “Hij ging nooit weg, en toch waren zijn portefeuille en spaarpotje elke maand leeg. We dachten dat hij heimelijk met de lotto speelde. Ons argwaan werd gewekt, toen we zagen dat de zorgkundige vaak nieuwe dure kleren droeg en cadeautjes uitdeelde aan de kinderen in een basisschool, waar ze toen toezicht hield. Ze klaagde nochtans vaak over haar laag inkomen. Op 10 oktober – we weten het nog goed – belde ze ons huilend op. Ik word beticht van diefstal in De Lovie.

De dochters zetten nadien een val op. “We legden 5 briefjes van 20 euro in zijn schuif en kwamen op controle vlak na haar vertrek. Het geld was verdwenen, toen stapten we naar de politie.”

Duizenden euro’s

Emile was niet het enige slachtoffer, zo bleek in de rechtbank. De eerste drie meldingen van gestolen geld en juwelen dateren al van drie jaar terug, toen ze tijdelijk aan de slag was in woon-zorgcentrum Huize Zonnelied. Andere slachtoffers waren hulpbehoevende mensen, die thuis verzorgd werden. De laatste melding van diefstal dateert van dit jaar, toen ze een fototoestel zou gestolen hebben uit de Mediamarkt in Roeselare.

Enkele families stelden zich burgerlijke partij, maar de schade is moeilijk vast te stellen en te bewijzen. “Zeker is dat de schade van mijn cliënten oploopt in de duizenden euro’s. Tijdens de zitting kon er zelfs geen sorry vanaf”, aldus Michiel Descheemaeker, raadsman van de familie van Emile Muylle.

Ook Familiehulp en het Wit-Gele Kruis West-Vlaanderen vragen een schadevergoeding. “Wij zijn moreel en financieel enorm geschaad”, opperde het Wit-Gele Kruis in de rechtbank. “Deze vrouw heeft haar functie 200% misbruikt. Zoiets doet de ronde in de streek, onze goede naam werd kapotgemaakt.”

Misbruik

Zelfs na haar ontslag bleef de vrouw zich voordoen als medewerker van het Wit-Gele Kruis. Ze presenteerde zich ook als iemand van Familiehulp, terwijl ze daar nooit had gewerkt. “Wanneer ze aanbelde bij een slachtoffer, bleek toevallig iemand van Familiehulp aanwezig te zijn. Dan stelt ze zich plots voor als medewerker van dienstencentrum De Kersecorf en vraagt om met het slachtoffer te gaan wandelen”, aldus de procureur, die drie dossiers tegen de vrouw had gebundeld. “De beklaagde bleef zelfs feiten plegen ondanks een lopende procedure. Ze heeft de gezondheidstoestand en leeftijd van de slachtoffers misbruikt. De vrouw bekent slechts twee feiten, die vastgelegd zijn door camera’s: de diefstal in de Mediamarkt en het openbreken van een spaarpot. Omdat elke vorm van schuldinzicht ontbreekt, vorder ik een effectieve celstraf en boete.”

“De diefstallen stopten telkens op het moment dat u er niet meer werkte, is dat toeval?” Ook na expliciete vragen van de rechter, bleef de vrouw de meeste feiten ontkennen en de vrijspraak vragen. Haar advocaat stelde dat ze in collectieve schuldenregeling zit bij het OCMW van Brugge. “Mijn cliënt heeft een historische schuldenlast van 21.000 euro en leeft elke week van 60 euro. Nadat haar relatie fout liep, belandde ze even in een crisiswoning van Stad Ieper. Intussen kreeg ze een andere woning toegewezen.”

Mes in de rug

“Ik weet niet welk werk ik nu ga doen”, sprak de vrouw tegen de rechter. “Ik ben zorgkundige van opleiding, maar wil dat werk niet meer doen. Er is te veel miserie geweest.”

De schuiven van Emile blijven leeg, hij heeft enkel nog een selfie die de vrouw met hem nam in 2018. “Ze bleek een echte zeempot, die ons een mes in de rug stak. We hebben nog altijd nachtmerries. De zorgkundigen, die opa nu verzorgen, verdienen wel een standbeeld”, besluiten zijn dochters. De burgerlijke belangen worden verder behandeld op 7 december. De rechter spreekt het vonnis uit op 4 januari.

(TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier