De 25-jarige Maurice Robinson uit Noord-Ierland verscheen maandag via een videolink voor een rechtbank. Die bepaalde dat hij in de gevangenis moet blijven op beschuldiging van 39-voudige doodslag, samenzwering voor mensensmokkel en hulp bij illegale immigratie, alsmede witwassen van geld.

Die beschuldigingen dateren van zaterdag. Ondertussen kwamen daar volgens Sky News het verwerven en verbergen van criminele eigendom bij.

De rechtbank hoorde volgens meerdere Britse en Ierse media dat de Noord-Ier deel uitmaakt van een internationale mensensmokkelbende die grote aantallen migranten illegaal Groot-Brittannië heeft binnengebracht. Zijn betrokkenheid zou van december dateren, een groot aantal leden van de bende is nog voortvluchtig, voerde de openbare aanklager aan.

Hij is maandag niet gevraagd al of niet schuldig te pleiten, aldus het ITV News. Dat gebeurt bij zijn volgende verschijning voor een rechtbank op 25 november. Robinson bevestigde tijdens de zitting van vijf minuten enkel zijn naam, adres en geboortedatum. Zijn advocaat heeft geen vrijlating op borg gevraagd.

De man werd gearresteerd vlak na de ontdekking woensdag van de dode lichamen in een koelcontainer die vanuit Zeebrugge was verscheept. De trucker verschijnt op 25 november opnieuw voor een rechtbank, aldus de politie.