Voorwaardelijke straf voor Zeebruggeling die 100.000 euro ontleende met valse handtekening ouders

Een 25-jarige Zeebruggeling heeft twintig maanden voorwaardelijke celstraf gekregen omdat hij de handtekeningen van zijn ouders vervalste om voor bijna 100.000 euro leningen aan te gaan. Een meevaller, want het openbaar ministerie had drie jaar cel gevraagd.

De feiten gaan al terug tot november 2012. Zeebruggeling C.M. (25) sloot toen een autolening af voor een bedrag van 14.320 euro. Hij ondertekende het contract met de handtekening van zijn ouders. Om de kredietmaatschappij over de streep te trekken legde hij ook enkele van hun loonfiches voor. In de jaren nadien ging hij nog zes keer op dezelfde manier te werk. Uiteindelijk ontleende hij op naam van zijn ouders in totaal bijna 100.000 euro bij een vijftal kredietmaatschappijen.

De ouders, een koppel uit Wingene, hadden niets door tot ze eind 2015 en begin 2016 aanmaningen begonnen te ontvangen. Uiteindelijk ontdekten ze wat hun zoon had uitgespookt, maar intussen hadden ze wel al ruim 12.000 euro terugbetaald. Verder onderzoek bracht aan het licht dat C.M. ook zijn werkgever, een Gentse autogarage, voor 9.500 euro had opgelicht door betalingsvoorschotten in eigen zak te stoppen.

Het openbaar ministerie vroeg tijdens het proces drie jaar effectieve celstraf voor de man, die zich uitgebreid verontschuldigde en na de zitting huilend in de armen viel van zijn vader. De twee verzoende zich na elkaar drie jaar niet meer gezien te hebben. Volgens Naima Bouslama, de advocate van C.M., begonnen de problemen toen haar cliënt grote sommen verloor bij een piramidespel, een illegaal systeem waarbij je geld verdient door anderen te overtuigen om geld te investeren. “Doordat hij zijn levensstijl niet meer kon financieren begon hij die leningen aan te gaan.” Bouslama vroeg de gunst van de opschorting, maar zover wou de rechter donderdag niet gaan.

De ouders kregen een schadevergoeding van 12.000 euro toegekend. De Gentse autogarage 9.500 euro.

(AFr)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.