Voorwaardelijke celstraffen voor moeder en ex voor jarenlange slagen en foltering kinderen

©mrs Getty Images
©mrs Getty Images
Redactie KW

Een strijkijzer op de rug van een zoon zetten of één van de kinderen van de stoel slaan omdat hij niet wou lezen. De opvoedingsmethodes die een ex-koppel uit Moorslede er jarenlang op nahield, beoordeelde de rechter niet als pedagogisch verantwoord. Hij veroordeelde hen tot voorwaardelijke celstraffen van 7 tot 10 maanden en elk een boete van 800 euro.

Eén van de drie gezamenlijke kinderen van het koppel raakte op school slaags. Het leek dat zijn belager hem tot bloedens toe had geslagen maar in werkelijkheid bleek dat bestaande brandwonden op zijn rug opnieuw aan het bloeden waren gegaan. Hoe die brandwonden op zijn rug terecht waren gekomen? Omdat moeder S.M. (34) een gloeiend strijkijzer secondenlang op zijn t-shirt had gezet, aldus de openbare aanklager, daarin gesteund door de vaststellingen van een gerechtsdokter en de vondst van een verbrand t-shirt bij een huiszoeking. “Al spelend, toen hij vroeg of ik eens wat stoom uit het strijkijzer kon laten komen”, verdedigde de moeder zich. “Het gebeurde niet met topzet, het was een stommiteit. Ik stuurde mijn dochter meteen naar de apotheek en verzorgde de wonden.”

Schering en inslag

Tijdens het onderzoek bleek dat geweld en slagen in het gezin schering en inslag waren. De vriend van de moeder liet zich nie tonbetuigd. Hij sloeg de kinderen met een stok, schopte en troefde ook zijn vriendin regelmatig af. Het misbruik gaat terug tot 2012. De man gaf toe klappen in het gezicht te hebben gegeven en op de billen te hebben geslagen. “Ik ben niet echt een vader voor hen geweest, maar was er wel altijd”, klonk het. “Ik heb veel voor hen gedaan. De helft van hun verklaringen klopt niet.” Dat hij een zoontje van zijn stoel sloeg omdat hij niet wou lezen, terwijl hij helemaal niet kon lezen, merkte de rechter op. “Ja, dat is wel waar, dat was fout”, erkende M.B. “Slagen horen bij een goede opvoeding, om als mannen opgevoed te worden”, verklaarde de 41-jarige man tijdens het onderzoek. (LSi)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.