Voorwaardelijke celstraf en boete voor valse handtekening en lasterlijke aangifte tegen organisator Bal der Bals

(iStock)
Redactie KW

Een 20-jarige Waregemnaar is door de rechter in Kortrijk veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van drie maanden en een boete van 800 euro voor het plaatsen van een valse handtekening en lasterlijke aangifte tegen Gentenaar Mathieu De Ruyck (29), ooit de populairste Vlaming op Twitter en organisator van de Bal der Bals.

De Ruyck maakte begin de jaren ’10 furore met zijn succesvolle feestjes als Bal du Zoute en Bal van Gent. Maar na enkele tegenvallende edities van Bal der Bals, onder meer in Flanders Expo in Gent, ging hij failliet. Er volgde ook een veroordeling voor gebrekkige medewerking met de curator, maar die werd eind 2016 teniet gedaan door een vrijspraak voor het hof van beroep in Gent. Hij sloot na die vrijspraak de organisatie van nieuwe evenementen niet uit. En dat bleek ook op de rechtbank in Kortrijk.

Halfweg 2017 wou De Ruyck samen met Waregemnaar Arne V. – pas 18 toen en grafisch vormgever van opleiding – een vzw oprichten om nieuwe evenementen te organiseren. Omdat voor de oprichting van een vzw drie personen nodig zijn, zorgde Arne V. er vanop vakantie in Tenerife tot twee keer toe met een valse handtekening van een vriend – en zonder medeweten van die vriend – voor dat de vzw opgericht kon worden en een bankrekening geopend kon worden. Een bediende bij AXA-bank merkte dit op. Aanvankelijk beschuldigde Arne V. De Ruyck van de valsheid in geschrifte, maar tijdens het onderzoek moest hij toegeven dat hij zelf schuldig was. “Hij zag het zitten om veel geld te verdienen met de organisatie van studentenbals”, verdedigde zijn advocate Arne V.

(LSi)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier