Voormalig UGent-professor veroordeeld voor aanranding van jonge onderzoeker

Laurens Kindt

Een 54-jarige professor aan de UGent en voormalig docent aan Howest in Kortrijk is door het hof van beroep veroordeeld tot zes maanden celstraf met uitstel wegens zedenfeiten. Kortrijkzaan Henk C. verliest ook voor vijf jaar zijn burgerrechten. Volgens het hof randde hij een jonge onderzoeker aan tijdens een studiereis in het buitenland.

De feiten dateren van 7 november 2012. Die dag was professor Henk C. met een van zijn onderzoekers op buitenlandse studiereis in het Nederlandse Arnhem in het kader van een bedrijfsbezoek. Het was de professor die voor de hotelaccommodatie zou zorgen. Hij boekte ook effectief een kamer, maar ter plaatse bleek er enkel een tweepersoonsbed in te staan. Volgens de professor was dit de enige nog beschikbare kamer.

Na de nacht samen in bed te hebben doorgebracht, zag de onderzoeker ‘s morgens Henk C. naakt door de hotelkamer lopen. Henk C. kietelde ook aan de voeten van zijn onderzoeker, enkel gekleed in een handdoek. Tijdens dat kietelen zou C. ook zijn handen tot bij de schaamstreek van het slachtoffer gebracht hebben. Toen de onderzoeker onder de douche stond, zou Henk C. ook meermaals de badkamer zijn binnengelopen.

Aanranding van de eerbaarheid

Na het werkbezoek diende de jonge onderzoeker niet meteen klacht in tegen zijn overste. Pas toen hij enkele jaren later twee lotgenoten ontmoette tijdens een doctoraatsverdediging gebeurde dat wel. Idewe, de Belgische Externe Dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk, opende een onderzoek. Tegelijkertijd voerde ook het parket een gerechtelijk onderzoek. Uit de twee onderzoeken bleek al snel dat er voldoende aanwijzingen waren dat Henk C. zich schuldig had gemaakt aan aanranding van de eerbaarheid en aan inbreuken op de Welzijnswet. Tijdens het onderzoek en voor de rechtbank hield Henk C. vol dat hij geen seksuele bedoelingen had met het naakt rondlopen en het kietelen. De UGent schorste de professor evenwel meteen tot er juridische duidelijkheid was. Ook vandaag is Henk C. niet actief aan de UGent.

Straf met uitstel

Van de rechter in Kortrijk kreeg Henk C. in 2017 nog een effectieve straf van zes maanden cel, maar de drie raadsheren van het hof van beroep wijzigden het effectieve karakter van die straf naar een straf met uitstel. Henk C. moet wel nog altijd schadevergoedingen betalen – 1.000 euro aan het slachtoffer en 500 euro aan de universiteit – en verliest ook voor een periode van vijf jaar zijn burgerrechten. De veroordeling van Henk C. is nu in principe definitief, tenzij hij nog cassatieberoep aantekent.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier