Voormalig gemeenteraadslid ontkent vandalisme in Blankenberge: “Ik deed enkel mijn burgerplicht”

© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

De 47-jarige ex-politicus Tanguy Veys riskeert in beroep een maand cel voor vandalisme. In 2016 vernielde hij twee branddetectoren in de parkeertoren aan het station van Blankenberge. “Ik deed nochtans enkel mijn burgerplicht”, houdt hij vol.

In de nacht van 17 op 18 augustus 2016 vernielde Veys samen met een kennis twee branddetectoren op de parking aan het station in Blankenberge. Op die manier wou hij het brandalarm, dat onnodig loeide, uitzetten. Veys gaf zijn fout toe en kreeg opschorting van straf. Maar het parket ging in beroep om een maand cel en een boete van 26 euro te vorderen. “Hij wijst iedereen met de vinger, maar zijn eigen strafblad telt zestien veroordelingen. Dan zelf een beetje de moraalridder spelen is erover”, vond procureur-generaal De Smet. Veys, een ex-federaal parlementslid voor het Vlaams Belang en ook ex-provincieraadslid en op het moment van de feiten gemeenteraadslid in Blankenberge, is zich van geen kwaad bewust.

“Ik deed enkel mijn burgerplicht”, zei hij tijdens zijn verweer. “Dat alarm ging te pas en te onpas af, al negen keer! Het was iets dat al maanden aansleepte.” Die nacht werd hij gebeld door een radeloze man met een terminaal zieke vrouw. Toen Veys ter plaatse kwam, had de man een tang vast en knipte twee branddetectoren door. Veys zelf rukte er twee van de muur. “De situatie was onhoudbaar! De politie, de brandweer, de burgemeester, … iedereen kon optreden, maar niemand deed iets.” Veys wees erop dat hij nog nooit eerder vervolgd werd voor vandalisme en hij nooit naar de parking is getrokken om er opzettelijk schade aan te richten. Hij is akkoord met de uitgesproken opschorting van straf in eerste aanleg. Uitspraak op 8 januari.

(OSM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier