Volkswagen boort zich in gevel van woning in Vladslo

De terreinwagen boorde zich in de gevel van een woning. © JH
Redactie KW

In de Kortewildestraat in Vladslo nabij Diksmuide gebeurde er zondagochtend rond 10.30 uur een spectaculair ongeval. Een zware Volkswagen Amarok pick-up boorde zich op een kruispunt in de gevel van een woning aan de overzijde.

Het ongeval gebeurde toen de bestuurder het T-kruispunt met de Kortewildestraat naderde vanuit de Werkenstraat. Naar eigen zeggen was de bestuurder verstrooid en gaf hij op het kruispunt gas in plaats van af te draaien. Hoe dat kon gebeuren en of de bestuurder bezig was met zijn gsm zal nog onderzocht worden. De terreinwagen boorde zich in de gevel van een woning.

In het aanpalende bijgebouw is een garage gevestigd en het bureau van de bewoner. Aan het bureau zat een groot raam dat volledig sneuvelde. Ook het bureau is helemaal vernield. De wagen stond met de neus in het bureau, maar de aanpalende garage liep eveneens schade op. De poort is volledig gebogen en de auto die binnen stond, is geraakt door rondvliegende brokstukken. Er vielen gelukkig geen gewonden.

De brandweer van Leke kwam ter plaatse. “Eerst moest de wagen getakeld worden uit de woning vooraleer we de werkzaamheden kon aanvatten”, zegt brandweerkapitein Filip Vandenberghe. “De woning zelf is nog stabiel. We moesten wel de gevel stutten en ervoor zorgen dat er geen bakstenen naar beneden kunnen vallen. Daarom moesten we ook het betonnen linteel dat boven het raam zat, stutten.”

Het ongeval zorgde voor heel wat kijklustigen op straat. Het verkeer moest op het kruispunt geregeld worden.

“Maanden miserie, maar we zijn het gewend”

De pick-up crashte in de bureauruimte van Noël. “Weer maanden miserie”, zucht de schrijnwerker. “Het eerste wat hij zei is dat hij hier vijfmaal daags passeert en het punt dus goed kent. Maar als je bezig bent met andere dingen in je wagen of je telefoon aan je oor hebt mag je het nog zo goed kennen. Dan let je gewoon niet op, punt. Hij zal snel een nieuwe wagen hebben, maar wij hebben maanden miserie”, zegt Noël boos.

Dat Noël boos is valt goed te begrijpen. “Wat een geluk heb ik deze keer weer gehad!”, zegt Noël. “Die zware terreinwagen reed het venster van mijn bureau aan diggelen, boorde zich dwars door de muur en beschadigde ook mijn garage. Aan dat venster staat mijn bureau. Nauwelijks tien seconden daarvoor was ik opgestaan van mijn bureau en ging naar de woonkamer achter pot koffie. Ik had de deurklink buiten zelfs nog vast toen die enorme plof er kwam. Toen ik voorzichtig keek zag ik die bestuurder al niet meer. Direct daarna belde hij aan de voordeur. ‘Het is niet erg, het is niet erg’, zei hij. Niet erg! Bekijk die ravage eens. Ik werk als schrijnwerker en dit is mijn bureauruimte. Mijn tekentafel is vernield, mijn printer vloog de andere kant op, mijn bureau is beschadigd en overal liggen brokstukken. Ook de elektrische poort is vernield en de brokstukken brachten veel schade toe aan auto in de garage. Weer miserie, we zijn het gewend.”

Sinds 2007 is het de vierde keer dat een voertuig in hun gevel rijdt. “En dan vergeten we nog een tiental kleine botsingen”, vervolgen Noël en Greta. “De laatste keer was in 2013. Toen reed een bestelwagen binnen in de kamer naast de voordeur waar onze dochter toen altijd zat te spelen. Ook zij was net niet aanwezig in die ruimte. Ook onze voordeur werd al eens ingereden en de gevel links ook. We snappen het écht niet. Je ziet toch meteen dat dit een kruispunt is?”

(JH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.