Volksjury samengesteld voor proces over roofmoord in Oostende

Zes vrouwen en zes mannen zijn maandagnamiddag uitgeloot om in de volksjury te zetelen op het assisenproces tegen Shawn Vantroyen (24).

De Oostendenaar staat terecht voor de roofmoord op Dirk Capelle (58) uit Roksem. Mogelijk speelden homofobe motieven een rol in de feiten.

Op vrijdagochtend 3 juni 2011 werd het lijk van Dirk Capelle door wandelaars aangetroffen in het Maria Hendrikapark in Oostende. Het slachtoffer was dusdanig toegetakeld dat hij pas een dag later geïdentificeerd kon worden. De zware stampen op zijn hoofd bleken fataal voor de Roksemnaar. Eerst werd ook aan wurging gedacht, maar daar kwam een college van deskundigen later op terug.

Onmiddellijk na de feiten luchtte de beschuldigde al zijn hart bij enkele vrienden. Uit enkele sms’jes blijkt ook dat hij durfde pronken met zijn daden. De avond van 3 juni verwittigde een vriendin uiteindelijk de politie. Twee uur later werd Vantroyen in de woning van een vriend ingerekend.

Ontmoet in homobar

Shawn Vantroyen leerde het slachtoffer in de nacht van 2 op 3 juni kennen in een homobar. Capelle had zijn geaardheid altijd geheim gehouden voor zijn omgeving. In de homobar zelf kwam het niet tot seks, omdat de beschuldigde liever naar het park trok. In zijn eerste verklaringen beweerde Vantroyen dat het slachtoffer hem daar probeerde te verkrachten.

Volgens enkele kennissen had de twintiger echter al langer de intentie om een homo in elkaar te slaan. Uiteindelijk gaf de Oostendenaar toe dat hij met dat idee speelde. Hij had ook al een account aangemaakt op een contactwebsite voor homoseksuelen. Vantroyen wordt vervolgd voor roofmoord, omdat hij aan de haal ging met een klein bedrag uit de portefeuille van het slachtoffer. De verdediging zal deze kwalificatie alleszins betwisten.

Johan Platteau en Melissa Beeckman nemen de verdediging van de beschuldigde op zich. Voor de familie van Dirk Capelle treden Luc Arnou en Liesbeth Delft op als advocaten. Mathieu De Loof is voor het eerst voorzitter van het hof van assisen. Openbaar aanklager is Yves Segaert-Vandenbussche, substituut-procureur bij het parket van West-Vlaanderen, afdeling Brugge.

Het proces gaat op vrijdag 27 maart verder met de voorlezing van de akte van beschuldiging. De uitspraak wordt ten vroegste verwacht op vrijdagavond 3 april. Shawn Vantroyen riskeert voor roofmoord levenslange opsluiting.

(BELGA)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.