Volksjury samengesteld op proces over doodslag op fruitteler uit Gistel

© BELGA
Redactie KW

Op het assisenproces tegen Leila Messaoud (33) zetelen vanaf vrijdag acht vrouwen en vier mannen in de volksjury.

Er zijn ook twee vrouwen uitgeloot als reservejuryleden. De beschuldigde beroofde haar partner Patrick De Ketelaere (42), een fruitteler, met één messteek van het leven.

Messaoud is geboren en getogen in Antwerpen, maar kende er een moeilijke jeugd. Naar eigen zeggen belandde ze al op 12-jarige leeftijd in het prostitutiemilieu. In een vergeefse poging om haar verleden achter zich te laten, verhuisde de beschuldigde naar de kust. Daar leerde ze Patrick De Ketelaere eerst als klant kennen. Uiteindelijk hadden ze drie jaar lang een knipperlichtrelatie, maar woonden ze slechts de laatste drie maanden samen.

Op 10 januari 2012 kwam het in hun woning in Gistel tot een zoveelste ruzie. Onder invloed van alcohol haalde Messaoud in de voortuin uit met een keukenmes, waarmee ze de fruitteler raakte in de linkerzij. Daarna rende ze in paniek naar de overburen. De beschuldigde liet zich zonder verzet inrekenen door de politie. Het slachtoffer bezweek drie kwartier later aan zijn verwondingen.

De rol van de politie

De beschuldigde wordt verdedigd door Walter Damen en Philippe Carsau. Zij zullen alleszins betwisten dat hun cliënte het oogmerk had om De Ketelaere om te brengen. Daarnaast stellen de advocaten zich ook vragen bij de houding van de politie. Even na 19.30 uur had het slachtoffer al de hulpdiensten gebeld om te melden dat de beschuldigde hem wilde aanvallen met een mes. De politie kwam niet ter plaatse. Vlak na de fatale messteek belde De Ketelaere drie kwartier later opnieuw naar de hulpdiensten.

Voor de nabestaanden van De Ketelaere treden de advocaten Els Leenknecht, Hannelore Cappelle, Koen Stubbe, Isabelle Jaques en Charlotte Ampe op. De belangen van het driejarige zoontje van de betrokkenen worden verdedigd door Vincent Vereecke. Céline D’Havé, substituut-procureur bij het parket in Brugge, maakt als openbaar aanklager haar assisendebuut. Het proces wordt voorgezeten door Jean Libert.

Tot 30 jaar cel mogelijk

Het proces gaat vrijdag voort met de voorlezing van de akte van beschuldiging. De uitspraak wordt verwacht op vrijdag 20 juni. Leila Messaoud riskeert voor doodslag een gevangenisstraf van 30 jaar.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier