Voetbalmakelaar Dirk De Vriese ook in beroep veroordeeld voor dronken rijden

© iStock
Redactie KW

Ex-profvoetballer Dirk De Vriese (61) is ook in beroep veroordeeld tot ruim twee jaar rijverbod, drie jaar alcoholslot en 9.600 euro boete. De beklaagde was in Knokke in dronken toestand achter het stuur betrapt, maar vroeg toch de vrijspraak. Volgens de verdediging pleegde de voetbalmakelaar de feiten immers buiten zijn wil om, doordat iemand iets in zijn wodka had gedaan.

Begin juni 2016 was De Vriese betrokken bij een ernstig ongeval in Diksmuide. Bij die crash liet zijn 27-jarige verloofde het leven. De bestuurster van het aanrijdend voertuig reed veel te snel en had 1,74 promille alcohol in haar bloed. De vrouw, nota bene een vriendin van het slachtoffer, werd voor die feiten veroordeeld tot 125 uur werkstraf. De Vriese zelf was niet verantwoordelijk voor het ongeval, maar kreeg toch 300 euro boete voor rijden met 0,71 promille alcohol in zijn bloed. In totaal werd hij al vijftien keer veroordeeld voor verkeersinbreuken.

Op 24 februari 2019 werd de voetbalmakelaar na een avondje stappen in Knokke in zijn auto gecontroleerd door de politie. De Vriese weigerde elke medewerking en wilde dus ook geen ademtest afleggen. Toen hij na een nachtje cel mocht beschikken, kroop de beklaagde gewoon weer achter stuur. Nochtans was zijn rijbewijs voor twee weken ingetrokken. Bovendien had hij op dat moment nog steeds 1,68 promille alcohol in zijn bloed.

De verdediging pleitte dat iemand vermoedelijk iets in de wodka van zijn cliënt had gemengd. De Vriese herinnerde zich blijkbaar niets meer van die avond en wist dus zelfs niet dat zijn rijbewijs was ingetrokken. Zijn advocaat Peter Snauwaert haalde verschillende getuigen aan die gelijkaardige ervaringen hadden in het bewuste café. Volgens de verdediging was het mogelijk de bedoeling om de auto van De Vriese te stelen.

Naar eigen zeggen had de beklaagde niet de intentie om na het stappen nog achter het stuur te kruipen. “Maar hij is buiten zijn wil om in een dergelijke toestand gebracht. Hij is anders ook nog nooit in dergelijke mate agressief geweest”, aldus meester Snauwaert. De voorzitter uitte tijdens het proces meermaals zijn bedenkingen bij het pleidooi van de verdediging. “Misschien is het beter water te drinken op café, als je niet tegen wodka kan.”

De rechters hechtten ook in het vonnis geen geloof aan het verhaal over de wodka. Het vonnis van de politierechtbank werd dan ook over de ganse lijn bevestigd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier